feb 022007
 

Deel 1 van drie recepten voor een koreaanse maaltijd.

Hoewel dit een ingewikkeld gerecht lijkt is het ook weer heel simpel, maar vooral heel erg flexibel. Het heeft vier onderdelen die je qua volume en verhoudingen kan variëren. Je kan meer mie nemen en de begeleidende rijst weglaten of omgekeerd. Alles is mogelijk. Maar — sesam is een belangrijk onderdeel van de smaak. Laat dat niet weg. En sesamzout is een mengsel van een kopje geroosterd sesamzaad en ruim een eetlepel zeezout. Je kunt het zelf maken of kopen.

[1] 3 ons ossenhaas in reepjes gesneden
gemarineerd in 3 eetlepels lichte sojasaus, 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel sesamzout, 1/2 theelepel gemalen zwarte peper en 2 eetlepels sesamolie. Na een half uur marineren kun je dit heel snel klaar wokken in een beetje olie.

[2] mie
Neem een ons rijstvermicelli, kook die even in kokend water, gooi in een zeef en spoel af in koud water, en bewaar.
Dit kan je varieren met elke noodle die je kan verzinnen. Of met pasta, dan heb je bijna een hoofdgerecht.

[3] Paddenstoeltjes
Neem drie tot vier ons paddestoeltjes van allerlei soorten. Ik ben dol op shiitake, fluweelpootjes en nog veel meer, dat is een prima vervanging van de Koreaanse paddestoeltjes. Als je Chinese paddenstoeltjes kan vinden, de gedroogde, wel die dan eerst een half uur in kokend water.

Snij ze in stukken en braad ze licht aan in een beetje olie in de wok. Niet te lang!

[4] Groentetjes
Doe je best om ze mooi Julienne te snijden of gebruik een rasp: 3 grote wortels, 3 bosuitjes, 1 of 2 sjalotjes, en een forse prei. Smoor ze zacht, 10 minuten, in een beetje olie.

Tenslotte: combineer alle ingrediënten in één schaal, warm op in een wok of in de oven. Ik zet zelf de oven op een graad of tachtig om dit gerecht warm te houden terwijl ik de rest klaar maak.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)