apr 032007
 

Alweer in de categorie "ik rotzooi maar wat aan" — dit keer voor twee.

Het was een barre dag, met op de terugweg vanaf kantoor zelfs vroeger in de middag avond al kilometers file omdat de A4 was afgesloten. Dan wil ik na bijna twee uur onderweg te zijn geweest "comfort food" en bij mij is dat vaak opvallend heel pedis (gepeperd, spicey, welke naam je er ook aan geeft). Gelukkig hadden we de toko bezocht afgelopen weekend. Op de foto staan van achter naar voren:

 1. een flesje koreaanse peper-saus (niet zo heet als sambal, het lijkt meer op een zeer hete ketchup-achtige saus zonder tomatensmaak), heerlijk om je eten nog wat extra op te peppen.
 2. kool met kip, pepers en geroosterd sesamzaad
 3. koreaanse noedels met een (thaise) garnalen+ zeevruchtensaus

De noedels zijn u-dong kuk su, dat is wat de volgende tekst (de zwarte lettertjes) zegt. Het zijn simpele noedels die eigenlijk in de soep moeten, zoals ramen. Welke rare westerling gebruikt ze als pasta? Ik dus.

De heel oplettende lezer ziet dat dit een gewoon alfabetisch schrift is. Maar laten we de twee gerechten gaan maken.

Koreaanse noedels met Thaise saus

Voor twee personen, als helft van de hoofdmaaltijd. Ingredienten voor de saus:

 • fijngesneden gember en knoflook ( 2 eetlepels elk)
 • rijstolie
 • een halve rode paprika gesneden
 • twee stengels bleekselderij gesneden
 • een heel flinke hand ontdooide zeevruchten uit de diepvries
 • een bakje hollandse garnalen
 • een bosje koriander fijngesneden
 • 1 eetlepel lichte sojasaus
 • 3 eetlepels Pad Thai saus
 • 1 eetlepel zoetzure chili-saus

Het bekende proces: gember en knoflook wokken in de hete olie, groentes erbij, even laten meewokken en dan de zeevruchten. Als die een beetje gaar zijn de sausen erbij en op een lager pitje laten doorgaren. Ondertussen moet je wel de noedels gekookt hebben (150 gram noedels 6 minuten in zeer ruim water), alsof het pasta is, afgieten en terug bij de saus. Bijzonderheden: deze noedels zijn te lang voor deze saus: knip ze als ze gaar zijn in stukken. Koriander er over heen (sorry, op de foto vergeten).

Kip met kool, pepers en geroosterd sesamzaad

Het andere gerecht bestaat uit kipblokjes met witte kool en pak-soi. Ook hier leggen we een basis met gember, knoflook, en dit keer ook een sjalotje in de rijstolie. Wok op een flink hoog vuur eerst de witte kool mee, dan de kip erbij en dan de paksoi. Voeg voor de smaak ook een theelepel sesam-olie toe. Zet het vuur lager. Voeg twee theelepels Koreaans peper-poeder toe (of 1,5 eetlepels van de saus uit de flacon), 4 kleine rode pepertjes die je heel laat (en er later eventueel weer uit vist), en een dl bouillon die je even goed laat mee pruttelen. Als het te nat blijft heb je te veel bouillon gebruikt, maar doet wat allesbinder wonderen.

Bij serveren ruimhartig bestrooien met geroosterd sesamzaad.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)