apr 122007
 

Ik ben aan het experimenteren.

"Hot pot" is de Engelse term voor wat wij 15 jaar geleden Chinese fondu noemden: wanneer de hele familie om één grote pan bouillon geschaard is en met net-schepjes wat vlees of groente gaart. Dat is de naïeve en te simpele versie van een gerecht dat ook echt bestaat in China, Japan en Korea. De variant in Korea is eerder een stoofpotje. Daar herinner ik me vooral van hoe héél heet (gepeperd) het was.

Vandaag wilde ik eens kijken hoe ik ingredienten in bouillon kon garen. Ik begon met een mooi klein pannetje en daar maakte ik nu de volgende bouillon in.

– 5 tenen gehakte knoflook
– 3 el gehakte gember
– 1 kleine fijngehakte rode ui
– 1 fijngesneden stengel sereh
– 2 eetlepel rijstolie
– 2 flinke theelepels Koreaans peperpoeder (*) en 1 theelepel Sechuan pepers
– een paar deciliters kippenbouillon
– een kopje chinese rijstwijn

(*) Dit is niet zo vreselijk heet. ’t Heeft een bijsmaak van trassi, maar het is ook heel mooi rood. Vervang dus eventueel door flink wat cayenne peper, een beetje trassi en een scheutje paprika poeder voor het rood.

Dit liet ik lekker pruttelen, en daar heb ik een zestal (rauwe maar schoongemaakte) tijgergarnalen en een halve kipfilet (in kleine stukjes) een paar minuten in later garen. Er paste veel mee in, maar hé, ik was alleen. Dat pruttelen zag er zo uit.

Dus dit kwam er bij.

– 6 rauwe maar schoongemaakte tijgergarnalen
– 1/2 fijngesneden kipfilet

Nu had ik er wat noedels in kunnen doen en was ik al klaar geweest, maar ik wilde per sé een halve courgette en een hele paprika meenemen.  Tja, dus nog wat verder gewokt en de garnalen en de kip uit het pannetje (dus zonder de saus maar wel met de ui, peper etcetera) gehaald met een zeef en er op het laatst aan toegevoegd.

– 1 ons gekookte udon noedels ( 6 minuten koken) 

– een halve courgette met bloem bestoven en gewokt in de olie
– een paprika in stukjes gewokt
– 3 gesneden lenteuitjes, 1 bos gehakte koriander
– olie
– oestersaus
– lichte sojasaus

Dit was m’n bord. Het was héél jum-jum :-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)