apr 092007
 

Eigenlijk is onze keuken te klein om voor 6 volwassenen te koken. Zeker met Pasen, wanneer de koelkast en de vriezer toch al overvol zitten voor twee dagen. Waar laat ik alles? Ik zou wel twee grote ovens willen hebben in plaats van één gewone, en een warm-houd zone en een koud-houd zone. En 6 pitten (waarvan tenminste één met gas) , en een losse extra gril. Maar nee hoor, allemaal standaard maten en aantallen. Dus logistiek wel lastig.

Dit was het menu.

Kwarteleitjes op een bedje van gerookte zalm, serranoham en Hollandse garnalen

Milde Patatas Bravas (Spanje)
Gegrilde lamskoteletjes (Libanon) (*)
Spiesjes van ossenhaas (Griekenland)
Geroosterde groenten met een yoghurt- en tomatensaus (Turkije) (*)
Grote garnalen in pittige tomatensaus (Marokko) (*)

Ijs toe

De gerechten met een (*) zijn gebaseerd op het nieuwe kookboek van Claudia Rhoden: Duizend-en-één Smaken.

Ik ben de vorige avond maar begonnen, met het maken van mijn basistomatensaus, methet schoonmaken van de garnalen en het roosteren van de groentes. Wantdat staat er echt, op pagina 166: "U kunt de groenten een dagvantevoren bereiden". Dat leek me wel een nuttige tip, bij gebrek aaneen tweede oven, maar … dat was dus ook de laatste keer.

Ze overleven die dag nog wel, maar met name de courgette en de paprika zijn de volgende dag zichtbaar en proefbaar achteruit gegaan. Gelukkig pept de simpele saus van yoghurt met verse munt en knoflook het allemaal weer lekker op.

Grillen doe ik buiten, op een oud elektrisch kookplaatje. Dan is er natuurlijk een verlengsnoer nodig, en — paniek — waar is dat nu weer gebleven? Dat soort dingen zijn altijd helemaal zoek als je ze echt nodig hebt.

Enfin, het recept voor de lamskoteletjes staat niet als zodanig in het boek, alleen de marinade, die heb ik ontleend aan een recept voor lamsbout (pagina 328). De gril gaat pas aan als de aardappelen gaar zijn en de oven op de warm-houd stand staat. Want we willen straks natuurlijk ook rustig het voorgerecht eten.

De garnalen, die de vorige dag al met de tomatensaus klaargezet waren, hoeven alleen maar een paar minuten op te warmen. Dit recept staat op pagina 91 en heb ik verder vrijwel ongewijzigd toegepast.

Dan de aardappelen – patatas bravas dit keer zonder veel peper. Ik had dit keer maar liefst twee kilo jonge aardappelen, die ik met schil eerst in een paar porties heb aangebakken in de wok, en toen (met schijfjes knoflook, stukjes paprika, flink wat paprikapoeder, en beetje komijn, een klein beetje cayenne-peper) een half uur in de oven op 200 graden. Twee kilo: dat is twee ovenschalen vol.

Zo dat was de logistiek, ik kon dus zelf ook het voorgerecht aan tafel nuttigen. Stom, vergeten daar een foto van te maken.

Uit de wijnvoorraad haalde ik de laatste Goat Door en Goats do Roam in Villages. Niet alleen het eten maar ook deze wijn ging helemaal op. We hebben het toetje maar overgeslagen:-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)