dec 292007
 

Gisteren kocht ik dit boek. Er staan een kleine tachtig recepten in van veelal hartige cakes. De basis voor het beslag is vaak dezelfde:

  • 150 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1,25 dl volle melk
  • 1 dl olie
  • 3 eieren
  • 100 gram geraspte gruyere
  • snufje zout

Binnen dit stramien en varianten zijn er mooi uitgekiende combinaties van vullingen. Ik maakte de taart van pagina 118: met roquefort, walnoten en spek — omdat ik nog roquefort over had van kerstmis. Het smaakte fantastisch, en het boek is wat de recepten betreft echt een aanrader.

Maar verder? In de eerste plaats is er een forse fout (nou, zeg maar blunder)  gemaakt in de vertaling. Er staat namelijk consequent instantgist waar er bakpoeder had moeten staan. De uitgever weet dat al sinds eind mei 2007 de introductie van de Nederlandse vertaling plaats vond, maar is te belazerd om een inlegvelletje te maken. Nee hoor, die heeft z’n hele voorraad gewoon het Centraal Boekhuis in geduwd en kijkt er verder niet meer naar om. Misschien kun je niet veel anders verwachten van een uitgever die niet eens zelf een behoorlijke website heeft.

In de tweede plaats, maar daar lijden veel kookboeken tegenwoordig aan, is de informatie-dichtheid wel èrg dun. De norm lijkt wel: een recept op één pagina (ook al passen er makkelijk twee op), en daarnaast een pagina-grote foto van dat gerecht. Maar wat moet ik met 80 foto’s van cake? Het zijn vast mooie foto’s hoor, alleen ik bekijk ze toch niet, want ze voegen niets toe aan het recept. De vormgeving heeft het gewonnen van de inhoud.

In de derde plaats: geen leeslintjes en ondanks de harde kaft blijft het boek niet open liggen op de gekozen pagina.

Met dank aan Arden die op de vertaalfout wees. En toevallig staat ook het hele recept van "mijn" cake hier bij een ander foodblogger.

  One Response to “De cakes van Sophie”

  1. Wil je je boek misschien van de hand doen? Mijn dochter zou er wel belangstelling voor hebben…

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)