jan 302007
 

De flowchart

Ik probeer een nieuwe recept, dat is de eerste keer. Als het bevalt (en meestal doet het dat gelukkig) dan vraag ik me af wat er beter aan kan en dan moet het dus nog een keer. De tweede keer met een net iets andere samenstelling van de ingrediënten. Bevalt het dan nog, dan volgt een derde keer, en staat het definitief op het repertoire. Of niet natuurlijk, dan gaan we terug naar stap 2, of stoppen er mee.

Met deze stijl van uitproberen heb ik niet altijd een nieuw recept te melden op deze blog. Maar laat ik eens kijken hoe recepten veranderen bij ons.

Fusion diner

"Het is wel een beetje een combinatie van Europees en Aziatisch geworden", zei ik met betrekking tot het diner van vanavond tegen Sylvia. "Dat ben ik toch ook? En daar houd ik juist van", zei ze alert. Touché.

De aardappeltjes met Gribichesaus zijn in fase 3. Deze blijft er zeker in, maar ik heb vandaag ontdekt dat met minder gepeperde aardappeltjes het ook fantastisch is om asperges toe te voegen, die passen zo goed bij de saus. Dus laat in het oorspronkelijke recept de cayenne-peper weg en voeg op het laatst kort gekookte witte asperges toe.
Schil ze vooral goed, blancheer ze even in kokend water en laat ze daarna een minuut of tien nog meegaren in de oven bij de aardappelen.

De kip-citroen saté is in fase 2 en het blijft daar nog even in. Ik had mijn oorspronkelijke fout, — kruidnagel in plaats van bieslook — hersteld, maar dat blijkt niet zoveel uit te maken. In tegendeel, we misten de smaak van kruidnagel. Da’s niet zo erg, maar ik zoek ook nog naar een methode om ze (a) wat smeuiiger te houden en (b) toch ook tegen uit elkaar vallen te behoeden. Ik had ze vandaag in wat bloem gerold, maar dat hielp niet veel. Je proeft het niet, maar het ziet er ook niet goed uit. Vraag die ik nu heb voor mijzelf: wat als ik ze eerst half gaar in de oven en dan frituur?

Of heeft iemand een ander idee?

PS dit is ook in zijn oorsponkelijke vorm al een verschrikkelijk lekker recept, dus we komen straks heus wel in fase 3:-)

  2 Responses to “1-2-3 koken”

  1. is het niet sowieso lekkerder om de spiezen op een grillplaat te leggen? en ik zou een klein beetje citroensap toevoegen, van zuur blijft vlees over het algemeen mals. dat is zeker zo in stoofschotels, wellicht ook als je ze op deze manier bereidt? ik ga fase 1 maar eens in met dit recept, ziet er lekker uit!

  2. @edith: goed idee! Ik moet ook eens even in een paar Indische kookboeken gaan bladeren, want nu herinner ik me plotseling dat daar ook saté-tjes staan van gehakt vlees. Volgens mij koken ze dan eerst de balletjes en roosteren ze die daarna. Tjonge wat een mogelijkheden nog om uit te proberen :-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)