apr 302018
 

Ze vragen er om. Vrijdag kreeg ik dit sms-je binnen:

“Hartelijk dank voor uw bezoek aan Grand Café ’t Elfde Gebod. Wij hopen U nogmaals te mogen verwelkomen. Help ons en laat uw reactie achter op tripadvisor.nl.

Afzender: Couverts”

We hadden even via internet gereserveerd in dit Grand Café van Hotels van Oranje in Noordwijk. Gewoon even simpel wat eten, maar wel met kwaliteit die je mag verwachten van zo’n gerenommeerde hotelgroep.

Met de bediening leken we beland in een opleidingsrestaurant van de lokale horeca-MBO. Ondanks dat het niet druk was hadden de drie jongens en twee meisjes van de bediening hun handen vol.

We namen eerst een glaasje wijn (rood), bestelden toen een stukje gegrilde zalm, gegratineerde aardappels, gemengde salade, en, zonder zout een biefstukje medium rare en frites.

Zonder zout, dat lukte gelukkig nog. Maar de gratin was men vergeten en dat leidde tot een lichte paniekreactie bij de bediening. Er werd druk overlegd bij de centrale computer. Daardoor vergaten ze ook het volgende glas witte wijn dat ik nog besteld had. Tot overmaat van ramp vond ik dat er geen dressing in de gemengde sla zat. Er werd een meer ervaren bediende ingeschakeld die ten einde raad maar extra dressing kwam brengen.

De gratin arriveerde toen ik de zalm bijna op had (en ik had héél langzaam gegeten). Het was prima hoor, met fijn gesnipperde salie er over heen. Maar het bestek ontbrak. Ik stopte maar even met opmerkingen maken – de meer ervaren bediende kwam voortdurend vragen of alles nu wel naar wens was en richtte zich daarbij uitsluitend tot mijn vriendin die inderdaad de uitstraling heeft van de strenge maar begrijpende directrice van het ROC.

Bij het afruimen vroeg ook nog jongeman nummer drie hoe we het hadden gevonden. “We hebben uiteindelijk gekregen wat we besteld hebben” zei mijn vriendin. “Zo hoort het ook” zei de jongeman.

We kregen bijna de slappe lach, maar we rekenden maar af en liepen enigszins verbijsterd de avond in. Helaas kwam de kernvraag over de keuken nu niet meer ter tafel: mag je zalm gegrild noemen die duidelijk niet gegrild is? Er zaten wel mooie schuine bruine streepjes aan de bovenkant, maar die kwamen niet van een grill. Er zat ook nog vel aan de onderkant; die was slap en had echt geen hete pan gezien. Maar is dat gegrild? Onzin.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)