Maak eerst de salade, gril dan het zeebanket en vermeng. Dan kun je het meteen lauwwarm opdienen. Maar het kan ook best een paar uur tevoren gemaakt worden en koud geserveerd. Met een mooie zelf gebakken foccacia.
Hoofdgerecht voor twee of bijgerecht voor 4-6 (bij een “Mezze”[*]).
Salade
- 2 kleine of 1 grote venkelknol, in dunne reepjes gesneden op de mandoline;
- 1 limoen: sap en geraspte schil
- 1 rode ui in ringetjes
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 1 rode peper zonder zaadjes fijngesneden
- 2 el elk van fijngesneden dille, bladpeterselie en koriander
- 2 el olijfolie
- zeezout naar smaak
- 1 el sumak
Snij alles fijn en meng door elkaar in een grote kom.
- 8 grote rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt
- 2 of 3 tubes van pijlstaartinktvis, samen 3 ons
- 1/2 kg vongole
- wat olie
- grillpan
De vongole moet een uurtje zand uitspuwen in water met een flinke schep zout.
Dan kun je ondertussen de garnalen schoonmaken. Spoel ze goed af. Vind je ze nog niet helemaal schoon, bestrooi dan met allesbinder en kneed dat er goed in. Spoel daarna goed af en droog goed af. Trucje uit het Verre Oosten.
Snijd de inktvis nog niet. Kwast inktvis en garnalen in met wat olie en gril ze op een hele hete plaat tot ze net gaar zijn. De inktvis moet iets langer dan de garnalen. Zet opzij en gooi de uitgelekte vongole op de hete plaat. Wacht tot ze allemaal open zijn. Snij ondertussen de inktvis in ringen of reepjes. Meng nu het zeebanket plus het vocht van de vongole door de salade. Proef of de smaak goed is. Corrigeer anders met wat meer kruiden of zout. Bij het opdienen garneren met nog wat koriander blaadjes.
[*] Een mezze is in Griekenland, Turkey, Libanon en op Cyprus een banket van allemaal kleine hapjes. Ik heb het maar één keer meegemaakt, op Cyprus, en daar was het echt een enorme overdaad aan eten.
Dit recept is afgeleid van een recept van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi uit hun kookboek (pagina 149).