jun 022012
 

Het doet er niet zo veel toe hoe groot het brood is wat je gaat maken. Vijf delen meel op 3 delen water. Dat is de basis. De rest is minder kritisch, al moet je heel voorzichtig zijn met het zout: dat is al snel te veel omdat we ook nog zout over de korst strooien.

  • 350 gr fijne 00 bloem
  • 210 cc warm water
  • zakje bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 2 el olijfolie

Meng de droge ingrediënten eerst goed door elkaar.

Houd wat extra bloem achter de hand voor het kneden. Dan water en olie er bij en met een wijsvinger door elkaar roeren in een schone kom totdat het deeg ontstaat. Wat losse bloem er over en tot een bal kneden. Dan overbrengen naar het werkblad. Bal platslaan, dubbelvouwen, platslaan, etc. gedurende 5 minuten. Als het te veel plakt gebruik je nog wat extra bloem.

Dit moet drie kwartier rijzen. De truc is om de oven even naar 45 graden op te stoken, en dan weer uit te zetten. Brood alvast goed vormen en dan met een theedoek er over op een bakplaat in de oven.

  • verse rozemarijn gehakt
  • zeezout
  • water
  • olijfolie

Na het rijzen, bevochtig de bovenkant met wat water. Strooi er rozemarijn en zeezout over. Duw putjes in de bovenkant. Zet ondertussen de oven op 200 graden. Bak het brood daar 20 minuten in. Haal het er uit en bestrijk de bovenkant met wat olijfolie voor een mooier korstje. Nog 10 minuten op 160 graden in de oven.

“Een heerlijk broodje, en echt geen werk.” – dat zijn de woorden van Janneke Vreugdenhil op NRC-TV in nov. 2009 bij een vergelijkbaar broodje. Ben ik het helemaal mee eens. Wat ga ik er mee doen? Gewoon vanavond een paar stukjes heerlijk oppeuzelen, en morgen heb ik een hartige broodpudding in gedachten.

  3 Responses to “Focaccia maken”

  1. Moet dat echt bakpoeder zijn en geen gedroogde gist? Want dan snap ik het laten rijzen ook niet.

    • Groot gelijk Hannie – het moet een zakje gedroogde gist zijn. Maar ik had er echt per ongeluk een zakje bakpoeder in gedaan – en dan rijst het dus ook maar een beetje. Niettemin vond iedereen het brood ook zo heel lekker,

  2. Ziet er HEEEEEEEEEEEEEERLIJK uit! Ik ga het morgen maken! Zo lekker lijkt het me!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)