feb 092011
 

Ik wilde een ovenschotel vis met paprika en een paprikasaus maken. Maar toen ik de saus had gemaakt, vond ik hem eigenlijk niet geschikt voor in de oven, vandaar dat ik de vis eerst aangebakken heb en toen verder heb laten garen in de oven. De saus gaf ik er apart bij.

Ik heb de salsa romesco eerder gemaakt, het is een traditionele gepeperde spaans / portugese saus voor over de vis of garnalen. Hij wordt gebonden met brood en amandelen, dat is een hele oude, middeleeuwse manier om een saus te binden. Maar paprika, rode peper en tomaten zijn pas later in Europa gekomen, dus echt middeleeuws is het nu ook weer niet. Voor de saus:

  • 2 rode paprika’s gehalveerd (rooster er nog vier mee voor de ovenschotel)
  • 2 tomaten in de helft
  • 5 tenen knoflook in hun schilletje
  • 1 rood pepertje
  • wat olijfolie
  • 12 blanke amandelen, 12 hazelnoten
  • 1 oude boterham zonder korst
  • 1 el azijn
  • 1 tl pikant gerookt paprikapoeder
  • zout
  • 1/2 dl olijfolie

Oven op 220 graden, zowel hete lucht als bovengril. Paprika’s, tomaten, pepertje en tenen knoflook op een plaat leggen en (behalve de paprika) besprenkelen met beetje olie. Halverwege de tomaten, knoflook en pepertje uit de oven halen, paprika’s door laten gaan tot ze zwart geblakerd zijn. Dan even laten afkoelen onder een theedoek, dan laat het vel makkelijk los. Twee van de paprika’s gaan in de saus, vier gaan er bij de vis.

Noten en stukjes brood bruin en krokant bakken in een beetje olie. In een blender of keukenmachinedoen. Haal de inmiddels zacht knoflookpulp uit de tenen en doe ook in de blender. Haal de zaadjes uit de peper en schraap de rest van de inmiddels harde schil. Dit ook in de blender met de paprika, tomaat, en het paprikapoeder. Nu net zo lang laten draaien tot er een echt goed gladde massa is. Nu druppelsgewijs de azijn en de olie al draaiend toevoegen.

De ovenschotel voor twee personen:

  • de 4 geroosterde en ontvelde paprika’s, in reepjes
  • (pond) stukken witvis, bijvoorbeeld kabeljauw, heilbot, zeewolf
  • wat bloem, z/p en olie
  • 4 rauwe schoongemaakte grote garnalen

Vis bebloemen en licht bruin bakken in de olie. Idem met de garnalen. In ovenschotel leggen met de rest van de paprika’s. Zout en peper. Laat 15-20 minuten nagaren in een hete oven (180 graden hete lucht).

Heerlijk met wat stokbrood. De saus is misschien wat bewerkelijk, maar het kan eigenlijk niet mislukken, en de verhoudingen van de ingrediënten kunnen rustig wat variëren. Hij wordt meestal wat gepeperder gemaakt dan ik hier gedaan heb.

Je zult veel saus over hebben, die kun je invriezen voor een volgende keer.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)