feb 152011
 

Een paar jaar gelden maakte mijn Spaanse ex-collega A. een witte-bonenschotel met vongole en garnalen voor ons. Het was voor haar een echt ouderwets familie-gerecht, en – vond ze – kenmerkend voor Noord-Spanje. Een stoofschotel van bonen met schaal- en schelpdieren.

Dat maakte ik vanavond dus ook, maar daar houdt de vergelijking meteen op. Een pittig gerecht dat je zo gepeperd kunt maken als je zelf wilt. De verhoudingen zijn niet zo belangrijk, daar mag je flink mee variëren.

  • 2 fijngehakte sjalotjes
  • 3 fijngehakte tenen knoflook
  • 150 gram chorizo in blokjes
  • wat olie
  • 2 tl harissa (of sambal) (**)
  • 350-400 gram linzen (*)
  • 1 blik 400 gram gepelde tomaat
  • 300 gram geroosterde paprika uit een pot of zelf gemaakt
  • 150 ml water of kippenbouillon
  • 500 gram rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt
  • peper / zout
  • 1 bosje peterselie, fijngehakt.

Verder nodig: een braadpan.

(*) Gebruik geen gekookte linzen uit blik, maar linzen die zonder voor te weken 20 minuten koken. Bijvoorbeeld Puy linzen. Je hebt ook linzen die je te voren 8 uur moet wellen in water en dan 60 minuten moet koken. Het kan vast ook in dit recept, maar ik heb het niet getest.

(**) Harissa is een Noord-Afrikaanse peperpasta, veel geuriger dan sambal. Ik maak het wel eens zelf, zie hier. Geuren van komijn, koriander en kummel voegen zich dan bij het pittige gerookte papikapoeder uit de chorizo. Dat past veel beter dan sambal, vind ik.

In de braadpan sjalot, knoflook, chorizeo in een beetje olie smoren tot alles zacht is en rood kleurt. Harissa er bij en de linzen. Even door roeren. Dan de tomaten, de in stukjes gesneden paprika en de bouillon er bij. Laat 15-20 minuten sudderen tot de linzen een beetje zacht zijn. Zorg dat te veel vocht verdampt. Zet laag of uit.

Voor het opdienen de garnalen rijkelijk bestooien met zwarte peper en een beetje (zee)zout. Meng door de linzen en warm goed op tot de garnalen net gaar zijn. Dien op met de fijngehakte peterselie. Bij lekker brood en eventueel nog wat sla.

  2 Responses to “Linzen met garnalen (pittig)”

  1. Beste Mr. Ooij,

    U schrijft op deze blog erover dat uw spaanse ex-collega een witte-bonenschotel met vongole en garnalen heeft gemaakt. Ik ben naarstig op zoek naar dat recept. Heeft u dat misschien heel toevallig?

    Met vriendelijke groet,

    Juliette Franzen

    • Ik heb het niet meer paraat, het is bijna 10 jaar geleden dat ik het bij haar thuis at (http://www.mrooijer.nl/blog/2007/insalata-di-cornetti-2/ ). Het was heel simpel, dus iets als ui+knof+een likje tomatenpuree, bonen koken, garnalen later toevoegen en meekoken tot gaar, dan de schoongemaakte vongole erbij en ook even mee laten koken tot ze open zijn. Door elkaar husselen en meteen opdienen met wat peterselie er over gestrooid. Dus eigenlijk als dit recept maar dan niet pittig.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)