feb 232009
 

Ook uit de toko namen we woensdag verse Daoen djeroek poeroet (citroenblad) mee, en na een paar dagen geurde de hele koelkast naar dit kruid. We gingen op zoek naar een recept voor zondag dat dit kruid eer aan doet. Het waren vooral veel visrecepten, maar ik had geen tijd meer om naar een goede visboer te gaan. Daarom een speciale Frikadel Pan. Dat is een indische gehaktschotel (geen balletjes, maar in één pan).

 • 6 blaadjes verse djeroek poeroet (ik had er 10, maar dat was wellicht iets te veel)
 • 1 pond gehakt
 • 3 eieren
 • 2 fikse theelepels ketoembar
 • 2 tenen knoflook uit de pers of heel fijngehakt.
 • 1 dl kokosmelk
 • peper en zout

Als je het wat meer wilt maken als de armelui’s schotel die het eigenlijk is, vermeng dan het gehakt nog met wat geprakte aardappelen en wat geweekt oud brood. Je kunt het ook rustig wat heter maken met een likje sambal.

Leg de blaadjes op de bodem van een ovenschaal. Meng de rest vn de ingredienten in een kom en giet dan over naar de schaal.

Doe de schaal 10 minuten op 600 watt in de magnetron. Het gehakt is nu wel gaar, maar heeft nog geen korstje. Daarom nog 10 minuten in de hetelucht oven op 210 graden met de bovenverwarming aan voor het korstje.

Zoals je op de foto ziet, konden we het niet laten om meteen te proeven. Mmmm, lekker!

Dit was het simpelste onderdeel van een rijsttafeltje van afgelopen zondag met vooraf pannekoekjes met peking eend, daarna gebakken rijst met garnalen, deze schotel en kip gong bao.

  3 Responses to “Frikadel Djeroek Poeroet”

 1. He mis ik niet de aardappel bij de frikadel pan?
  Groetjes

 2. @Donny: een heel mooie opmerking. Ik moest even bij mijn chef S. vragen naar het waarom. Welnu: in haar familie, afkomstig uit Java, gaat er inderdaad altijd aardappel door de Frikadel Pan. Zo maakt zij het ook altijd.

  Maar ik had dit recept (vanwege de Djeroek Poeroet) ontleend aan een boek van Lonny Gerungan, en die is van Bali. Daar doen ze het kennelijk zonder aardappelen.

  Dit is nu het leuke aan een “immigranten”-keuken. De familie-recepten zijn zo dominant.

 3. Aardappel hoort erbij stelletje kaaskoppen haha

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)