okt 102008
 

Mogelijk, zelfs waarschijnlijk ga ik medio november weer naar Korea. Ongeveer een week. Ik heb een uitnodiging gekregen voor een 60+ toernooi, ik moet dan wel zelf de reis betalen maar zij betalen de rest. Niet dat ik enige kans heb om ook maar iets te winnen, maar dat geeft niet. Zie ik weer oude bekenden.

Koreaans eten is aan de ene kant verfijnd, maar ook vaak heel gepeperd. Eén van onze Koreaanse vrienden probeerde het uit te leggen: de peper is het conserveringsmiddel dat arme mensen gebruikten; het verfijnde komt vooral uit de Chinese keuken. Niet elke Koreaan houdt van peper heb ik kunnen constateren: toen ik een keer tijdens de lunch een verse groene peper zat weg te knabbelen keken ze me echt aan alsof ik van een andere planeet kwam.

Dit gerechtje bevat Koreaans peperpoeder. Dat is een niet zo heet mengsel van gedroogde rode peper met een beetje gefermenteerde garnalen, dat je in de meeste toko’s wel kunt vinden. Je kunt het vervangen door sambal trassi. Daarnaast gebruik ik geroosterd sesamzaad en sesamolie. Sesam is ook een echte basissmaak in de Koreaanse keuken die je niet zomaar weg kunt laten.

Marinade:

 • 1 eetlepel sesamolie
 • 1 eetlepel andere olie
 • 1 eetlepel lichte sojasaus
 • 1 theelepel sesam-zout (geroosterd sesamzaad met zout)
 • 1 klein gesneden sjalot
 • 2 klein gesneden tenen knoflook
 • 1 ruime eetlepel Koreaans peperpoeder.

Marineer 350 gram zwaardvisfilet in 8 stukjes gedurende ruim een uur. Gril daarna de zwaardvis een paar minuten in de grilpan aan alle kanten en dik de marinade in een ander pannetje in tot een saus.

  9 Responses to “Koreaanse zwaardvis-spiesjes”

 1. Oh, dat klinkt leuk! Ik associeer zwaardvis eigenlijk altijd met de mediterraanse keuken. Maar dit opent weer perspectieven. Ga ik gauw eens proberen.

  Moet ik wel eerst op zoek naar dat koreaans peperpoeder, want dat zegt me even niks. ;)

 2. Ik heb het ook maar zelf verzonnen met die vis:-) Het poeder komt van de toko op de Nieuwe Rijn in Leiden. De verpakking heb ik al lang geleden weg gegooid. Misschien weet kattebelletje hoe het heet.

 3. Dit ziet er lekker uit… ken de zwaardvis niet…

 4. Beste meneer Ooijer, bent u op de hoogte van het feit dat de zwaardvis een op z’n zachtst gezegd enigszins omstreden vissoort is, daar deze met uitsterven wordt bedreigd? Ik vind derhalve dit recept nogal botsen met uw voedselkritische commentaar op bijv. foodlog.nl

 5. Dat peperpoeder, is dat gemalen rode peper, maar dan speciaal koreaans? Dit bijvoorbeeld: http://www.koreashop.nl/32,gemalen-rode-peper-voor-kimchi.html

  Ik was in een Koreaans winkeltje en heb iets zien liggen waarvan ik nu thuis bedenk dat het dat toch misschien wel was, jouw peperpoeder. Stom. Binnenkort nog maar eens langsgaan.

 6. Die pepervlokken heb ik ook gezien op de Nieuwe Rijn maar niet gekocht want nogal grote zak en nogal duur… (€8) maar ze zagen er fantastisch diep-donkerrood uit. Volgende keer ga ik het toch WEL kopen. Ik verheug me nu al!

 7. Nee, ho, niet kopen! Ik ga ze al kopen en dan krijg jij gewoon ook een zakje. ;)

 8. Hm, ik dacht zeker te weten dat het Koreaans peperpoeder was, maar nu herlees ik je post en je schrijft dat er ook gefermenteerde garnalen door zaten? Hm, toch nog eens verder zoeken. :-)

 9. Dit Koreaans peperpoeder bedoelde ik: http://tokowijzer.wordpress.com/2008/12/10/koreaans-peperpoeder/
  Maar het linkje verdween net. Zal wel geen html mogen gebruiken.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)