apr 012007
 

Wat een prachtige dag. De zon speelt door het huis en ik blader in het nieuwe kookboek van Claudia Roden.

Daar ga ik met Pasen zeker iets uit maken, maar dat was niet het thema van vandaag. Ik zou toch een stoofpot konijn gaan maken? Op z’n Spaans, en dat gaat als volgt. Het is echt slow food, je hebt tijd en geduld nodig. Maar moeilijk is het niet.

Ajo de Patates con Conejo

Stap 1: maak de knoflook en de tomatensaus

  • 1 bol verse knoflook
  • 2 uien fijngesneden (één een zoete, één een wat kleinere pittige)
  • 1 blik 400 gram gepelde tomaten, laten uitlekken in een vergiet
  • 1 groene en een rode paprika in stukjes
  • 2 tl geplette komijn zaadjes
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 van die AH pakjes met saffraan (het mag van mij veel meer, maar dit is wat je krijgt in Nederland)
  • 2 tl zoete gerookte paprika poeder
  • zout en peper naar smaak
  • olijfolie
  • water, 2 dl wild fond

Doe een hele bol knoflook (zo vers mogelijk) in de oven en laat 30-45 minuten op 200 graden gaar worden. Gaar tegelijkertijd de uien op een zo laag mogelijk vuur in een beetje olijfolie. Dat mag ook best 3/4 uur duren. Ze moeten een beetje bruin en vooral glazig worden.

Laat de bol knoflook afkoelen tot je hem kunt beetpakken. De teentjes zijn nu boterzacht, en je kan ze uitknijpen (leegduwen)  met een vork of lepel in een pan. Maak dan hiermee een tomatensaus met de rest van de ingredienten. Lekker laten koken tot het een beetje is ingedikt.

Stap 2: braad de stukken konijn aan

  • 1 kilo stukken konijn
  • zout, wat cayenne peper
  • olijfolie

Bak de stukken konijn, na ze ingewreven te hebben met wat zout en peper, in olijfolie tot ze aan alle kanten een bruin korstje hebben.

Stap 3: laat een uur pruttelen

  • extra fond
  • extra water

Giet alles in een grote schaal voor de oven of voor op het fornuis geschikt — ik gebruikte een gietijzeren pan van le Creuset.  Zorg dat het onderstaat, voeg eventueel extra fond en water toe. Laat een uur pruttelen.

Stap 4: voeg de aardappelen toe

  • 500 gram geschilde aardappelen in grote parten

Voeg de aardappelen toe en kook ze een klein half uur mee. De aardappelen hebben daarna een mooie gouden buitenkant van de tomaat en de saffraan maar zijn nog licht van binnen.

Daarna is het gerecht gereed om op te dienen. Als je goed hebt meegerekend dan — inderdaad — ben je minstens 2,5 uur bezig. Maar het is de moeite waard. Deze hoeveelheden waren voor 4 personen, dus wij konden met z’n 2-en heel wat bewaren. Dat is toch ook de essentie van een stoofpot!?

  3 Responses to “Stoofpot knoflook, konijn en aardappelen”

  1. Lijkt me heerlijk en met véél saffraan. Het lijkt veel werk zo’n stoofpot, maar je kunt terwijl het stooft en geurt, lekker bij de pan gaan zitten lezen met een glas wijn. En de volgende dag is het meestal nóg lekkerder…

  2. die deuren die ken ik, je woont toch niet bij mij in de straat, he? nee, dan zou ik het allang geroken hebben met al die lekkere geuren die door die deuren komen ;-)

  3. Ik had dit recept ergens van internet geplukt en flink veranderd; vanavond zie ik dat het uit een vrij recent boek komt, nl. “Que Comida” van Veerle Donné uit Hasselt. Het staat gewoon op Bol.com. Waarvan akte :-)

    @ellen: ik heb van de resten de volgende dag een pasta saus gemaakt.

    @edith: op mijn andere blog staan foto’s hoe die deuren er pas sept. 2005 in zijn gezet. Als ik ze uitloop sta ik al snel in de weilanden.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)