mrt 122007
 

Stel je een modern bedrijf voor. Je gaat tussen de middag lunchen. Je zet je aan een tafel en je telt het equivalent van een ouderwetse rijksdaalder neer. Dan wordt je bediend. Ja, ik bedoel, echt, door zo’n meneer die voor ober speelt. Je bestelt een paar boterhammen met echte oude kaas. Of een portie Nasi. Bestaat dat (nog)?

Misschien nu niet meer, maar wel in de tijd — eind jaren 80 — dat ik met enige regelmaat bij Defensie als adviseur over de vloer kwam. Als burger had ik geen toegang tot deze eetgelegenheden voor officieren , maar ach — soms was mijn opdrachtgever, een majoor of zo, toch niet te beroerd om me even als gast mee te nemen. De Nasi van de Marine was tenslotte beroemd, in deze contreien ging zelfs de Luchtmacht op vrijdag donderdag Nasi eten bij de Marine.

Afgelopen zondag kregen we een paar fotokopiën van recepten uit de Scheepsbel, met voorop een foto van een oude Indische dame in haar 70-er jaren keuken en met de hand erbij geschreven: "Neeltje".

De Scheepsbel was het blad van de Marine, en Neeltje de overduidelijk Indische dame met haar Indische kookrubriek. Voor Sylvia is dit blad jeugdsentiment (haar vader werkte bij de Marine). Opvallend is hoe keurig en kleurloos dit soort recepten zijn — Neeltje noemt ze zelf "aangepast aan de Nederlandse eetgewoonten" –, maar laten we niet vergeten hoe dit langzaam maar zeker zijn invloed heeft gehad in onze Nederlandse eetcultuur. Hieronder daarom een kopietje van een oer-recept: de Nasi. Ook van Neeltje, gevonden op het net. Uit 1974.

  13 Responses to “Neeltje en de Scheepsbel”

 1. De recepten van Neeltje zijn fantastisch en eenvoudig. Ik heb ook nog een oudere versie, bovenstaande foto is van een latere extra editie. Helaas is mijn origineel ‘los gekookt’ en zit onder de spetters, maar doet nog goede diensten!

 2. ik heb die oude “scheepsbel” in kopievorm…
  erg leuk, 68 pagina’s
  ik heb alleen een extra pagina, een pagina 111 met daarop het recept voor dengdeng oengkep…
  waar dat nu weer vandaan komt.. Enig idee?

 3. @edda, wij hebben alleen fotokopiën van een dertigtal recepten. Het is dus allerminst volledig. De geschiedenis van “ons” exemplaar is dat iemand (Neeltje zelf?) dit aan een kennis van ons had gegeven die niet zoveel met de Indische keuken heeft en het daarom aan Sylvia cadeau gaf.

 4. Wat een prachtig nasi goreng recept. Zelf heb ik van midden 1953 tot begin 1955 op Ned. Nieuw Guinea (Biak) gezeten bij de Marine Luchtvaart Dienst. Een heel mooie tijd was dat. Maar het eten was echt niet lekker b.v. aardappelen uit blik, grijs van kleur. Maar er was wel een Chinees en daar konden we voor weinig geld heerlijke nasi kopen. Alles bereid op een petroleumstelletje dus dat was lang wachten tot de nasi klaar was. In Nederland aten we natuurlijk ook nasi goreng bij de Marine en die was ook altijd lekker. Dat was altijd op maandag, de ene maandag snert (zomer en winter) en de volgened maandag nasi goreng. Zelf maak ik nu regelmatig Indisch eten en zou heel graag de recepten willen kopen uit de “Scheepsbel”. Is dat mogelijk? U zou een oud Marineman van 78 jaar er een groot plezier mee doen………

  Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

  Met vriendelijk groet,

  Evert

  E-mail: ecti@casema.nl
  Mobiel: 0616808420
  Tel: 070-887 52 62

 5. Ik heb mijn exemplaar gescand en in een picasa webalbum gezet. Nu kan iedereen er nog plezier aan beleven!
  Alstublieft: http://picasaweb.google.nl/L.Beeloo/DeScheepsbel?feat=directlink

 6. @Lucienne: dank.

 7. Ik kan het picasa album met Neeltje niet te voorschijn toveren ‘Not Found’
  Kan het nog een keer gepubliceerd worden? Heel veel dank!

 8. Was vergeten om je te bedanken voor de moeite.
  Groeten Hans

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)