jun 182017
 

Een Antiboise is een (warme) vinaigrette met tomaat, genoemd naar Antibes waar het vandaan komt.  Naast de tomaten moeten er olijven, kappertjes en evt, nog een ander zuurtje in.

Niets van dat alles, ik maakte iets met sinaasappel.

 • 6 ontvelde en ontpitte Roma tomaten, in blokjes gesneden
 • 1 sinaasappel, geschild, ontveld, de partjes er uit gesneden
 • 2 el basilicum, 1/2 el peterselie, 1/2 el munt (alles fijngesneden)
 • 1 dl olijfolie en  het sinaasappelsap dat bij het schillen vrij komt

Doe alles door elkaar. Ik deed het in drie kleine bakjes die goed dicht kunnen. Ze gingen 90 minuten in de sous vide op 86 graden, dus voor de zekerheid had ik ze vacuüm verpakt.  Dat was maar goed ook, want ze lekten een beetje door de uitzetting van de inhoud.

Of dit nu echt veel uitmaakte weet ik niet. De smaken waren goed vermengd maar het bleef een beetje waterig aanvoelen. Maar lekker is het wel!

 

Ik serveerde het bij een stuk rib-eye dat ik eerst (de vorige dag) kort had gerookt in de rookpan, en daarna in een vacuüm zak had gedaan. Het was slechts 5 minuten gerookt, maar dat was toch misschien al te lang. Sous vide op 56 graden gedurende 40 minuten (de tijd die bij deze dikte nodig was). Vervolgens nog even een gril-korstje. Erbij asperges, eveneens sous vide gemaakt.

Experiment geslaagd? Tja … het vlees was niet zo superzacht als ik gehoopt had, maar dat lag misschien aan de kwaliteit van het vlees, het was een vrij goedkoop stuk. Smaak van alles goed, maar een tikkeltje vlak.

jun 152017
 

Als je hier eens op asperges zoekt, dan heb ik wel meer dan 60 echte asperge-recepten. Ik heb er nog niet één met een sous vide bereiding, terwijl die toch duidelijk de lekkerste is. Vorige week liet ik twee soorten bereiding “blind” proven: de sous vide gegaarde werd duidelijk als winnaar aangewezen.

Het belangrijkste is de temperatuur en tijd: 86 graden, 40 minuten. In de rest kun je allerlei variaties aanbrengen: met olie of boter ,  met wat foelie of zelfs wat suiker, wat je voorkeur heeft.

Maak de asperges schoon en doe ze in een vacuümzak met wat prima olijfolie, citroenrasp en een beetje zeezout. Op 86 graden, minimaal 40 minuten in het waterbad. Gril ondertussen een paar dunne plakjes aubergine.  Er moet nog een tomatencoulis bij, maar een paar blokjes tomaat doet ook al wonderen.

Buitengewoon lekker, vooral de witte asperges. Jammer dat het seizoen bijna over is. Nog een weekje slechts.

Bovenstaand receptje is van de onvolprezen Eetschrijver, die er over twitterde.

jun 102017
 

Twee toetjes met aardbeien.  De een van een paar weken geleden, een oud recept uit de Libelle.  De tweede leerde ik afgelopen woensdag op kookles, waarna ik er meteen vrijdag een paar vrienden mee kon verrassen.

Het was overigens weer een jaar met overheerlijke lambada’s – maar die bleven helaas heel duur. Volgens zeggen was de oogst overal matig geweest. Wat er nu is komt in alle soorten en maten, smaken en prijsklassen.

 

 

Sinaasappel-aardbei Tiramisu

“Zomers” staat bij het recept D dat kan al net – ook al zijn de meeste aardbeien nog uit de kas .

 • een pond aardbeien in plakjes
 • 3 sinaasappels, schil geraspt, sap uitgeperst, gemengd
 • 250 ml slagroom
 • 250 gr mascarpone
 • 4 el kristalsuiker
 • 1 citroen, rasp en sap gemengd
 • rasp van pure chocolade (50 gr)
 • schaal van 20 bij 20
 • pakje lange vingers

Bedek de bodem van de schaal met lange vingers. Schenk daar de helft van het sinaasappel-mengsel over.  Meng de aardbeien met de helft van de suiker. Klop de slagroom stijf met de andere helft van de suiker. Roer de mascarpone los en dan door de slagroom.  Meng vervolgens met de citroen en de rest van de sinaasappel.

Bedek de lange vingers met de helft van de aardbeien. Daarover het roommengsel, dan de rest van de aardbeien. Laat minstens een paar uur opstijven in de koelkast. Schaaf vlak voor opdienen de chocolade erover.

Citroen Panna Cotta met gebakken plakjes aardbei

Maak eerst een Panna Cotta, die moet een paar uur (of nacht) opstijven.

 • 1 dl room
 • 1 dl melk
 • 1/4 stokje vanille
 • 30 gram suiker
 • 1 lepel sap van 1 citroen
 • wat citroen rasp
 • 1 blaadje gelatine

Schraap het merg uit de vanille. Meng met room en melk en verhit op laag vuur. Hoeft niet te koken, maar moet langzaam indikken. Week ondertussen de gelatine. Na een minuut of 20 vis je de resten van het stokje vanille er uit, lat nog even aan de kook komen, en doe de de gelatine en de citroen er door. Iets laten afkoelen, en twee glaasjes vullem met de Panna Cotta. In de koelkast minstens een paar uur laten opstijven.

Vlak voor opdienen plakjes aardbei snijden. In een koekenpan in een heel klein beetje boter een schepje suiker oplossen, aardbeien meebakken tot de suiker een beetje is opgenomen en dan meteen een scheutje goede balsamico erbij In een schaaltje even laten afkoelen en op smaak laten komen. Op de Panna Cotta scheppen en direct opdienen.

De citroensmaak kan subtiel zijn, maar te warme aardbeien drukken die smaak weg.

mei 212017
 

Weer eens Sateh gemaakt, van kip en lamsvlees (foto). Voor een echt zachte marinade, meng donkere sojasaus, Mirin kookwijn, (sesam)olie en dropje Chinese azijn. Een uurtje marineren. Vlees in niet te grote blokjes snijden.

Dit kort grillen op de grillplaat en 15 minuten na-garen in de oven op 180 graden. Direct opdienen met bijvoorbeeld pindasaus.

JAMMER MAAR…

Deze site is samen met de kleine zus op stats/mrooijer.blogt al 4 keer gehackt. 10 okt. : Alle wachtwoorden zijn in orde; ergens diep in de krochten van WordPress zit een