jun 032023
 

Zoals gezegd, de kwaliteit van deze blokjes was me niet meteen duidelijk. De eerste keer dat ik er vol enthousiasme over was, was bij een risotto.

Risotto met groene kruiden

Voor 2 personen, 75 gram Italiaanse risotto rijst elk. Fruit een sjalotje tot zacht en glazig. Maak ondertussen bouillon van de eigenblokjes – ik denk 1-1,5 blokje. 300 ml water. Als de sjalot glazig is, voeg re rijst toe en fruit even mee. Blus af met een scheut witte wijn. Laat die opnemen. Maak den op je eigen wijze de risotto met de bouillon . Sommige mensen roeren niet eens, maar ik bleef regelmatig vocht toevoegen en de rijst doorroeren. Blijf de rijst vochtig houden, maar wel steeds minder nat (ik houd niet zo van die kledderrijst). Na 16 minuten moet het gaar genoeg zijn. Ik had ruim gesneden dragon, bieslook, basilicum, dille en een beetje mint. Roer dat er door heen Dien direct op met geraspte zachte pecorino. Er bij dubbel gedopte tuinboontjes en een eitje.

Aardappel-zalm koekjes (of kroketten)

Een volstrekt ge├»mproviseerd recept waarvan ik dus de hoeveelheden niet precies weet, want dat gaat op het gevoel- zal ik maar zeggen. 5 gekookte aardappeltjes in stukjes, 400 gram zalm gepocheerd in mijn eigen bouillon (2 blokjes). Een rode ui fijn gesnipperd en lang gesmoord. Zalm en ui bij de aardappelblokjes, plus p/z, peterselie, munt, dille, basilicum en bieslook. Maak een roux van boter en bloem, bak de bloem gaar en verdun het dan met het kookvocht van de zalm. Meng deze ragout door de rest. Het werd iets te vochtig – ik kon er nog wel heel voorzichtig koekjes van bakken ( de smaak was fantastisch). Morgen ga ik er dus verder kroketten of bitterballen van maken.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)