Huizenmarkt update februari 2014

In de maanden december 2013 en januari 2014 is de verkoop van huizen flink veranderd ten opzichte van de periode er voor.

We gebruiken de CBS-data t.m dec 2013 en de data van het kadaster van jan 2014. De laatste komt binnen kort ook op de CBS site. Ze bewerken het verder niet.

Inmiddels heb ik het forecast pakket van Hyndman doorgenomen, en laat ik dat pakket een voorspelling maken. In dit geval is dat op zich niet zo spannend, de seizoenscomponent in de tijdreeks is heel duidelijk, maar verder geeft de historie geen aanleiding om een dalende of stijgende trend te zien. Dus begint de forecast bij het einde van de historische trendlijn (rood) en telt daarbij het geconstateerde seizoenspatroon op.

Vergelijken we echter de forecast van november met die van 2 maanden later, dan zien we wel dat de historische trend in die twee maanden omhoog is geschoten. Prestaties in de afgelopen maanden zijn natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar het verschil is toch opmerkelijk groot.

Forecast berekent ook een betrouwbaarheidsinterval van de voorspelling. Zie het laatste plotje, dat door het pakket zelf wordt gegenereerd.

Het analyseert eerst het karakter van de tijdreeks, en zoekt een model dat er goed bij past. Dit is een simpel geval: een additief model met een zeer duidelijke seizoenscomponent, geen duidelijke lange trend.

 

 

Leave a Reply