Weg “pauze”

Ik leverde commentaar op een verouderde grafiek op de site van Crok. Hier de update van die grafiek

lc_plot

De lijn is een ( op een wat speciale manier berekende) maat voor de temperatuurstijging in de periode van het aangegeven jaartal tot  “heden”, in het geval van de gebruikte grafiek  was dat 2012/8.  Zoals je ziet leek die stijging even stil te vallen, maar dat zeggen is natuurlijk een gevalletje van extreem kersenplukken.  Als analyse-methode is de gebruikte methode waardeloos, want de punten die in het verleden gezet worden zijn ook afhankelijk van het heden.

Ik rekende het opnieuw uit, nu tot en met maart 2016. Je ziet nu dat die punten uit het verleden van plaats veranderen, en de staart, of eigenlijk de kop, van de grafiek is totaal van karakter veranderd en stijgt nu snel. Dat komt natuurlijk doordat de globale temperatuur stijgt maar zegt verder evenmin iets als de eerste versie over hoe serieus dat is: immers de wijze van berekenen deugt niet en conclusies kun je er niet uit trekken.

Iets serieuzer moeten we de volgende grafiek nemen: hoe snel het nu opwarmt.  Zo’n tien maanden al is de globale temperatuur warmer dan ooit en de  snelheid waarmee nu afstand wordt genomen van de toch al warmste jaren 2010-2015 is schrikbarend.

round_normal

 

Wil iemand nog met droge ogen beweren dat het over vier jaar zeker niet warmer zal zijn dan in 2015?

Leave a Reply