De huizenmarkt

Zomaar wat grafiekjes over de Nederlandse huizenmarkt. De berichten doen de ronde dat die in juli 2013 weer aantrekt. Nou, ik zie het niet.

De prijzen zijn weer op het niveau van tien jaar terug. Let wel, dit is een prijsindex die niet is gecorrigeerd voor inflatie. Akelig voor wie in de tussentijdse periode een tophypotheek heeft genomen. De stijging die laatst in de pers kwam is het nauwelijks zichtbare kleine stapje omhoog aan het eind van de grafiek. Die stap was groter dan vorige jaar, en dat heeft een reden.

De reden zien we hier. Vorig jaar was er naast de jaarlijkse piek in december ook een piek in de koop van huizen in juni 2012, omdat de tijdelijke korting op de overdrachtsbelasting die maand afliep en de continuering onzeker was. Daardoor (eerste rode stip) daalde de verkoop in juli 2012 enorm. Dit jaar (tweede rode stip – juli 2013) is er inderdaad een stijging vergeleken met vorige jaar, maar dat is dan logisch door die dip. Als we naar een langere-termijn trend kijken, dan daalt de verkoop nog steeds. De rode lijn is die trend. Deze ontstaat door het seizoenseffect en de ruis uit de grafiek te halen.

De volgende grafiek laat de drie onderdelen zien waarin de oorspronkelijke grafiek met behulp van deze standaard techniek  is gesplitst

Leuk dat je in de “remainder”, wat eigenlijk onverklaarbare ruis moet zijn, precies de piek van juni 2012 terugvindt.

Leave a Reply