Ik ben al weken op de Italiaanse toer. Geïnspireerd door een paar “puristische” blogs maakte ik wat klassiekers als pasta cacio & pepe, carbonara, marinara en nog eentje met ‘nduja. Dat laatste komt bij AH vandaan, maar of die nou echt heel goed van smaak is betwijfel ik. Ik heb ook nooit het origineel geproefd. Ze hebben ook guanciale (kinnenbakspek), dat lijkt me dichter bij het origineel te komen. De lokale kaasboer heeft gelukkig een uitstekende pecorino romano, die echt goed. smelt AH heeft veel tomaten in blik of pot van Mutti ( die zijn heel goed) en ook twee nieuwe pasta merken die best goed zijn.
Afijn, iets anders dat ik probeerde kwam min of meer toevallig tot stand. Door problemen bij de vervoerder kwamen mijn groentes te laat. De groenteboer schoot te hulp en stuurde een tweede zending met spoed, waardoor ik uiteindelijk van sommige spullen eerder te veel had. Maar dan gebruik je toch ook gewoon wat meer dan normaal?
Bol-courgettes gevuld met risotto
Eerst de kapjes afsnijden van tdrie bolvormige courgettes en dan de rest uithollen met een lepel. Het courgette-vruchtvlees in kleine stukjes snijden. De binnenkant van de bollen insmeren met wat citroensap.
Neem 3 sjalotjes, maak ze schoon en hak ze ook fijn. Zet verse peterselie en oregano klaar, en een flinke hand doperwten. Bak sjalot en courgette in wat olijfolie aan. 150 gram risotto-rijst hier in mee roeren. Afblussen met witte wijn. 5 dl kippenbouillon, geelwortel voor de kleur, wat p/z en weer aan de kook brengen. Na 5 minuten een forse hand doperwtjes erbij en nog 15 minuten door laten garen. Wel een paar keer omroeren want anders brandt het aan. Roer nu de kruiden er door en laat afkoelen.
Vul de courgettes met de risotto. Je houdt risotto over, daar kun je dan later arrancini maken (risotto-balletjes).
Gaar de gevulde courgettes in een combi-stoomoven: 160 graden hete lucht, 30% stoom en 25-30 minuten. De courgette is nu ook gaar.
Links