mrt 182018
 

Geïnspireerd door mijn kookles van afgelopen woensdag maakte ik vrijdag dit voorgerecht, nu gereproduceerd in iets kleiner formaat. Woensdag waren het de koekjes met zalmtaartaar en wasibi-mayonaise, maar ik combineerde het liever met een stukje gepocheerde zalm.

Het vraagt al-met al wel wat voorbereiding, maar het is meer dan de moeite waard.

Courgette-koekjes:

  • 1 courgette raspen en met wat zout 15 minuten laten staan. Vocht er goed uitknijpen
  • sjalotje heel fijn snipperen
  • ei opkloppen, paar eetlepels bloem, snufje peper (rood, zwart, war je lekker vindt), beetje olijfolie en alles goed mengen
  • je hebt nu een vrij nat deeg, bak het in vormpjes in een verder vetvrije koekenpan. Voor het omkeren uiteraard even uit de vorm snijden (niet in de pan, die wordt te makkelijk beschadigd).
  • er gaan ruim 4 koekjes uit dat beslag. Je kunt ze de dag tevoren maken. Bak met geduld, het mag niet aanbranden.

Gepocheerde zalm:

  • maak een dag tevoren een heldere bouillon van verse groenten, laat die een uurtje trekken en zeef dan. Afkoelen en tot de volgende dag koel bewaren.
  • snij op de dag zelf de zalm op maat. Breng de bouillon aan de kook en doe de zalm er in. Even opnieuw aan de kook brengen en dan van het vuur met deksel erop. Gaartijd hangt af van de dikte; grote moten ongeveer 10 minuten; de getoonde bonbonnetjes van zalm minder dan 6 minuten.

Garnering:

  • een van  de weinige pakjes in dit huis: de Hollandaise van Knor die we lekker vinden. Zelf maken is natuurlijk leuker, maar nu even niet. Garnaaltjes door de saus of apart.
  • Beetje kervel, beetje salade.  Wellicht wat olie.
  • Andere ideeën zijn zachtgekookte kwarteleitjes.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)