feb 212015
 

Vislasagne – ik wilde weer eens maken wat ik in een ver verleden op zondagen wel eens maakte. Het was een hele speurtocht om het terug te vinden, het was uit de “Tip” van september 1991 die in een van de dozen met bewaarde tijdschriften zat.

2015-02-21

Bij de Koninklijke Bibliotheek schrijven ze over dit blad:

Het blad ontstaat in 1977 als Tip. Het vakblad voor thuis, en is dan vooral een praktisch tijdschrift voor het huishouden en koken. Om de lezer zo goed mogelijk bij te staan ontstaat zelfs de Tip ‘Kooktelefoon’ die lezeressen kunnen bellen als zij vragen hebben over recepten uit het blad. De oplage van Tip komt onder druk te staan door de opkomst van andere kookbladen, in het bijzonder het gratis tijdschrift AllerHande van Albert Heijn. In 1992 ondergaat het tijdschrift een restyling en wordt het Tip culinair waarin geen plaats meer is voor huis en huishouding en het koken is vervangen door kokkerellen.

En inderdaad, zelf vonden we de recepten na de naamsverandering maar niks. Het heeft nog tot 2004 bestaan. Volgens mij is het toen overgenomen door uitgeverij Sanoma, die heeft het vervangen door de Delicious.

Maar waren de oorspronkelijke recepten dan zo goed? Deze in ieder geval wel, want het resultaat werd heerlijk gevonden. Ik heb geprobeerd er de smaak aan te geven die ik mij herinnerde – daardoor volg ik niet helemaal het oorspronkelijke recept. Ik heb de saus veel meer ingekookt en rijker van smaak gemaakt. De kappertjes in het oorspronkelijke recept liet ik weg.

Garnering:

 • 5 tomaten (middelgroot)

Even inkruisen en in heet water leggen. Als het vel loslaat ze er uit halen en afspoelen met koud water. Ontvellen, in vieren snijden en zaadjes verwijderen. Dan in blokjes snijden of hakken. Bewaren.

Saus:

 • 1 soeplepel zelf gemaakte tomatensaus (of uit een blik)
 • 1 glaasje Nolly Pratt droge witte vermout
 • 1 dl room
 • p/z
 • 3 el fijngehakte verse dille
 • 100 gram uitgelekte krab (blikje – neem wel echte krab)
 • 150 gram gepelde grijze Noordzee-garnalen.

Tomatensaus met de vermouth zacht inkoken tot de helft, als je de vermout niet genoeg proeft evt. wat er bij doen. Room er bij, en weer inkoken tot de saus echt goed dik is. Van het vuur de rest van de ingrediënten er bij en even proeven of er nog zout en peper nodig is.

Vis:

 • 700 gram kabeljauw (die was de afgelopen tijd bij de Sligro uitermate voordelig) in plakken
 • een court-bouillon (ongeveer een liter is genoeg): dat is een groentebouillon die je even trekt van ui, wortel, peterselie en bleekselderij. Of gebruik, zoals ik doe, een visbouillon uit de vriezer die ik gereserveerd heb voor het pocheren van vis.
 • p/z

Breng de bouillon aan de kook en pocheer de stukjes vis ongeveer 5 minuten tot ze niet meer glazig zijn. Schep ze uit de bouillon en meng ze door de saus.  Niet meer aan de kook brengen, maar alleen goed en voorzichtig doorscheppen.

Lasagne:

 • 12 lasagnevellen
 • ruim 200 gr crème fraîche
 • boter

Neem een lasagneschotel en vet die in met de boter. Doe een beetje crème fraîche op de bodem. Blancheer de vellen lasagne stuk voor stuk een paar seconden in heet water of in de court-bouillon tot de vellen zacht zijn. Laat even uitlekken voordat ze in de schotel gaan.

Verdeel de vissaus en crème fraîche in 4 porties. Maak een laag van drie vellen lasagne naast elkaar, daarop wat vissaus en daarop wat crème fraîche. Herhaal dat in totaal vier keer. Eindig dus met de crème fraîche en doe daarop de garnering van de blokjes tomaat.

Goed afdekken met aluminiumfolie. In een oven van 180 graden in 30-40 minuten [*] gaar laten worden. Daarna de folie er af en nog tien minuten doorgaren.

Opdienen:

Als het allemaal goed is gegaan is de lasagne niet te vochtig, en blijven de laagjes intact. Dat is in ieder geval de bedoeling. Opdienen met een lekkere (lichte) salade.

[*] te lang is niet zo erg, te kort wel.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)