feb 162015
 

Dit was een recept van de afgelopen kookles, na wat uitproberen met eigen veranderingen. Ik geef twee versies: met kabeljauw en met zeebaars.

2015-02-16

Saus:

  • 100 ml (zelf gemaakte) visfond
  • 100 ml witte wijn
  • twee sjalotje klein gesnipperd
  • twee aardappeltje in miniatuur dobbelstenen
  • twee bospenen in kleine stukjes
  • scheut room
  • olie, p/z

Smoor de sjalotjes even aan. Doe dan de aardappel en wortel erbij en de visfond en de wijn. De hoeveelheden vocht hangen een beetje af van de grootte van de pan. Je wilt niet te veel saus maken, en de groenten en vis moeten niet onderstaan.

Heel zachtjes een half uur laten sudderen. De aardappelen moet voor de binding zorgen, dus na een half uur even controleren of  dat is gebeurd. Dan de room erbij en meteen naar de volgende fase.

Groenten:

  • stukjes broccoli, prei (en courgette e.d)

Als de room kookt evt. de saus wat inkoken, op smaak maken met p/z en dan de groentes erbij en (met of zonder kabeljauw) 10 minuten laten stomen met de deksel op de pan.

Met kabeljauw:

  • paar mooie stukjes kabeljauw, met p/z er over
  • wat sinaasappelrasp en klein partje sinaasappel

Leg de kabeljauw boven op de groenten. Ze mogen niet in het vocht. Strooi daar de sinaasappelrasp over en leg er een partje sinaasappel op. Aan de kook brengen en als boven. Na die 10 minuten even controleren, de garingstijd kan afhankelijk zijn van de dikte van de moot kabeljauw.

Met zeebaars:

  • paar mooie stukjes zeebaars
  • olie, p/z

Hier de groenten zonder de vis laten stomen. De vis apart in wat olie op hoog vuur bakken. Als gaar er wat p/z over.

Bord opmaken:

In een diep bord de vis leggen. Groentes er om heen leggen. Wat saus over het geheel sprenkelen.

Een heerlijk zacht recept. De versie met de zeebaars bevalt me beter dan met kabeljauw. Maar zeebaars moet je bakken, vind ik, niet stomen. De sinaasappel is wel grappig maar een beetje overbodig. Vervangen door een toefje venkelkruid, dille of peterselie?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)