sep 272015
 

Dit is een merkwaardig knutsel, maar het werkt prima:

2015-09-27

 

Ik kocht via Internet een Anova, circulator plus verwarmingselement om sous vide mee te koken. Ik kocht de 220V Europese versie. Gemaakt van professionele laboratorium-apparatuur voor de thuiskok die graag experimenteert.  Het werkt met een simpele touchscreen, of met de iPad (e.d.) als afstandsbediening.

Het apparaat is zo groot als een staafmixer. Je klemt het op een flinke pan, stelt de gewenste temperatuur in en start hem op. Binnen een minuut of tien is de gewenste temperatuur bereikt en kun je het gerecht, verpakt in een vacuum getrokken stuk plastic, de gewenste tijd langzaam laten garen. Op de foto ben ik bezig lamsvlees te garen op 61 graden.  Ik heb alles toegedekt met folie, om te zorgen dat er minder water verdampt.

Het stuk vlees dat er in zit is lamsschouder, dat heb ik een paar jaar geleden ook al eens met succes in de oven gedurende 72 uur op 65 graden gegaard. Met dit precisie-apparaat mik ik op 48 uur op 61 graden. Ik liet ergens onderweg ruim anderhalf uur een stukje lamsrack meegaren, volgens het eerste recept dat ik op de site van Anova vond: “Moroccan Lamb Chops with Prunes and Honey”. Ik had zelf geen bijzondere kwaliteit vlees, gewoon even een stukje bij de Turkse slager gehaald. Maar ik heb niet vaak zo lekker lamsvlees geproefd:

 • 4 lamskoteletjes aan één stuk
 • 4 verse pruimen, ontpit en ontveld
 • 1 el honing
 • 1/2 el olijfolie
 • p/z, ras-el-hanout

Wrijf het vlees in met een beetje zout, peper en ras-el-hanout. Doe met de rest van de ingredienten in een zak en vacumeer. Ik deed het 1:40 op 61 graden in het waterbad.  daarna eerst het vlees aanbraden, vervolgens alle saus uit de vauumzak even laten inkoken. De stukjes lossnijden en opdienen met de saus.

Het was verrukkelijk.  Morgen het stukje lamsschouder dat nu nog steeds in de pan zit.

  2 Responses to “Sous vide koken”

 1. Beste meneer Ooijer,
  Is dit keukenhulpje zijn prijs waard?
  Ik ben onder de indruk moet ik toegeven.
  Zelfs een thermomix staat op mijn lijst. Maar ik vind die wel erg prijzig.
  Hoor het graag.

 2. Beste Anne, ik denk dat het de prijs waard is als je heel graag kookt. Ik heb zelf pas een sous vide duo expressions aangeschaft en struin nu internet af naar leuke recepten. Mijn pan staat nu op te warmen op 65 graden. Ik wacht in spanning op t piepje, dat aangeeft dat de lamsworstjes er in kunnen. Ik ben heel blij met het recept van Mr Ooijer, ga ik zeker maken. Ik hoor een piepje, mijn worstjes kunnen erin.?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)