apr 272015
 

Het is al meer dan tien jaar geleden dat ik deze blog opende. Het was gewoon een plekje om mijn persoonlijke notities neer te zetten, maar uiteindelijk bleek ik er vooral recepten neer te zetten. De rest heb ik toen maar weggehaald.

2015-04-27

Wat toen avontuurlijk was, is nu routine. Deze gegrilde groentes maakte ik al in 2005, zie daar ook voor het recept. Het verschil is dat dit maar een half uur in de oven ging, dat is al voldoende, en dat de oregano vers is. De aardappeltjes zijn op de wijze van Cas Spijkers: rauw bakken tot ze gekleurd zijn en daarna met een deksel op de koekenpan zachtjes laten garen. Er komt geen druppel water aan te pas.

De lamsbout is ontbeend, opgebonden en ik heb hem alleen aan de buitenkant gekruid. De totale rollade woog 1,5 kilo. De kruiderij is een mengsel van Vadouvan, rozemarijn en tijm. Dat er goed inwrijven, dan ruim besprenkelen met heel goede olie en er nonchalant wat grof zeezout overheen (niet te veel). Dit gaat dan de oven in, op 80 graden, 5.5 uur. Enkele malen keren. Maar ook dit heb ik al vele malen gemaakt in allerlei varianten: van de 36 uur slow cooking van een stuk lamsschouder tot de in 11 uur langzaam gegaarde bout a la Janneke Vreugdenhil .

Dat at ik zondag. Er is veel over van het lamsvlees, dat wordt bewaard voor later. Het vlees blijft niet zo boterzacht als het uit de oven komt, er moet dan wel een jus-tje bij.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)