jan 312015
 

In de keuken van Noord-Afrika en het Midden-Oosten vind je de kweepeer in de keuken als bijgerecht bij lamsvlees. Op de kookles maakten we een variatie die de moeite waard is om verder uit te proberen. Snij de kweepeer in kleine blokjes, smoor die gaar met wat gesnipperde sjalot, en maak het verder af met kruiden, p/z en een beetje balsamico. Daar kun je dus allerlei variaties op proberen, zoals de volgende.

2015-01-31

  • olijfolie
  • 2 stokjes kaneel
  • 1 el gekneusde komijnzaadjes (en evt. venkelzaadjes erbij)
  • gesnipperde sjalotjes of gehalveerde rauwe zilveruitjes
  • bergamot-citroen (1/4)
  • z/p

Kneus de zaadjes en rooster ze ven verder aan en een droge koekenpan. Doe er dan wat olie in en de kaneel er bij. Laat de smaken er goed intrekken. Doe de ui er bij en smoor mee. Schil de kweepeer en snijd de nog harde vrucht in kleine blokjes. Roerbak deze mee met de kruiden tot ze gaar zijn. Dat gaat vrij snel. Besprenkel met een beetje citroensap en p/z naar keuze.  Kaneelstokjes verwijderen.

Je kunt ook gemalen komijn en kaneel gebruiken. Wat ook lekker blijkt te zijn, is om wat zoetzure (Turkse) granaatappel-siroop toe te voegen.

PS 1: Bergamot-citroenen hebben een heerlijke geur, maar zijn ook vrij zuur. Niet te kwistig er mee zijn

PS 2: Kweeperen zijn rauw heel hard, ze worden zacht als ze garen. De gebruikelijke methode is ze te koken. Maar, net als bij veel groenten en aardappelen, als je ze in kleine stukjes snijdt kun je ze vrij snel gaar krijgen door ze te (roer)bakken.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)