okt 312015
 

De laatste weken waren er plotseling een paar recepten in huize Ooijer met een opvallende rol van hazelnoten. De eerste is een oude bekende, de Italiaanse appeltaart van Claudia Roden.

2015-10-31

Het recept stond al eens 8 jaar geleden op deze site. Dit is een variant:

Torta di Mele.

 • 125 gram hazelnoten (de witte soort). grof gemalen. Even gekleurd door te bakken in een koekenpan.
 • 4 appelen,  in dunne partjes
 • 4 eieren, gesplitst
 • 70 gram bloem, 80 gram amandelmeel
 • 140 gram witte basterdsuiker
 • geraspte schil van een biologische citroen, sap van de helft
 • enkele eetlepels gesmolten boter, enkele eetlepels donkere rietsuiker

Klop de eierdooiers met de witte suiker. Voeg citroenschil en -sap en bloem, bloem en meel toe, en roer goed door. Sla de eiwitten heel luchtig en stijf en roer dit voorzichtig door het beslag. Voeg nu de noten toe en roer nog eens voorzichtig.

In een beboterde springvorm (doorsnede 24 cm) giet je de helft van het beslag. Dan de helft van de plakjes appel, dan de andere helft van het beslag en de andere helft van de partjes appel. Je kunt de partjes er op leggen, maar ik druk ze altijd het beslag in.
Bestrijk het geheel met de gesmolten boter en strooi er wat rietsuiker over. Op 170 graden 80 minuten in de hete-luchtoven.

Noten grof malen

Eigenlijk ging het malen van de hazelnoten een beetje anders. Ik had meer noten, die maalde ik grof in de blender, maar daarna hield ik de grovere stukken achter, en met de ook aanwezige kleinere stukken maalde ik nog even door tot er een grof hazelnootmeel ontstond. Die gebruikte ik hiervoor:

Gevulde kiprolletjes met een korstje van hazelnoten

Snijd horizontaal een kipfilet in twee (of een kipdijfilet). Sla die dan verder voorzichtig plat. Vullen met een (gegaard) mengsel van bijvoorbeeld fijngehakte champignons, sjalot en peterselie. Oprollen en vastprikken. Daarna bevochtigen met eiwit en door het hazelnootmeel rollen. Aan alle kanten mooi goudbruin bakken; 20-25 minuten laten nagaren in een oven van 180 graden.

De combinatie van smaken was buitengewoon geslaagd.

Haricots verts au citron et noisettes (sous vide)

Aux amendes  is ’t een klassieker, maar met hazelnoten vind ik het nog lekkerder. In mijn sous-vide variant nemen we gewoon sperciebonen:

 • 1 pond mooie kasbonen
 • rasp van de schil van een biologische citroen
 • paar kleine klontjes boter
 • grof gebroken hazelnoten (1/2 ons)

Doe de bonen met de rasp en de boter in een vacuumzak, en kook sous vide op 85 graden gedurende 80 minuten. Vlak voor het opdienen de hazelnoten kleuren in een pan, de inhoud van de sous-vide zak er bij doen en alles even opwarmen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)