apr 012015
 

Vandaag voelde ik mij eindelijk een beetje de oude, ik mocht mijzelf wel eens verwennen. Na 10 dagen was de bronchitis eindelijk getemd, de markt was een feestje, ondanks de ijzige wind. Ik kocht maar wat. Er was geen lamsvlees dus werd het griet. Volstrekt chaotisch maar wel inspirerend. Op de terugweg schoot me te binnen dat ik iets had gelezen over hoe Japanners echt Terikyaki-gerechten maken en dus werd het dat: Griet Teriyaki.

Teriyaki: dat is achteraf marineren. Eerst bak je vlees of vis bijna gaar in gewone boter of olie, dan vervang je dat vet door de kokende marinade, waarna het gerecht er weer uit wordt gehaald en verder wordt klaargemaakt. Dat wil zeggen: op maat gesneden zodat je het met stokjes kunt eten en misschien nog een paar versierinkjes toevoegen.  Dat is denk ik kenmerkend Japans: simpel maar verfijnd. Veel voorbereidingen, maar daarna is het snel klaar. Nauwkeurig werken.

2015-04-01

En dat is het dan geworden. Drie bakjes rauwe groentetjes. Op het grotere bord de Udon noedels met wat bloemkoolroosjes en stukjes witte asperge en champignon. Griet die even door de marinade is gezwommen, en wat vleugjes marinade in de noedels. De stukjes vis konden werkelijk met de stokjes gegeten worden.

Salades van links naar rechts:

 • zelf ingemaakte groentes volgens recept van Karpathos (met wat peterselie)
 • oesterblad, gesneden (had mooier gekund) met een drupje Balsamico
 • groene peper / radijs / lenteui met een sausje van olijfolie, yuzu en mirin

Noedels volgens gebruiksaanwijzing 10 minuten koken. Zorgen dat deze gaar is als de vis gaar is.

Teriyaki voorbereiden:

 • 50 gram Kikkoman sojasaus
 • 50 gram Mirin kookwijn
 • 20 gram sake (echte rijstwijn)
 • snufje suiker
 • en goed mengen

Groentes / vis  / saus:

 • roosjes bloemkool en partjes verse witte asperge even blancheren ( 5 minuten), afgieten en wegzetten
 • champignons in fijne plakken in wat olie heel snel gaar bakken en wegzetten
 • visfilets in mooie stukken
 • wat koolzaadolie (werkt als goede boter, maar wordt veel heter). Niet te veel.

De vis in de olie bakken aan de velkant. Dan even omdraaien en en een licht tintje geven aan de andere kant. Uit de pan halen en warm houden onder folie. Overbodige olie wegdeppen. Meteen de resterende smaken vangen in de Teriyaki . Dat aan de kook brengen en de vis er terug in, nu met de velkant weer naar boven. Laat even trekken. Vis er weer uit en de groentes er in en warm laten worden. Visfilets in reepjes snijden. Bord opmaken met noedels, groentes uit de pan, de stukjes vis (bij elkaar houden) en wat extra van de marinade er over sprenkelen.  Direct opeten.

Conclusie: heerlijk. De marinade lijkt wat veel, maar het gaat niet op. De zoutigheid valt mee, maar misschien de minder zoute versie van Kikkoman gebruiken.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)