jan 222015
 

Een paar maanden heb ik niets geschreven. Ik heb niet veel te vertellen, want ik kook weinig nieuwe dingen. Nu gaat vooral mijn aandacht naar het beter maken van bestaande gerechten. Ik heb zo’n periode wel eens eerder gehad,  zoek maar eens op  de categorie “Recepten op herhaling”, maar nu ben ik vooral bezig mijn eigen techniek een beetje bij te schaven. De lasagne van Jeannette is inmiddels al weer een stukje beter, maar het wordt lastig uitleggen. Het zijn allemaal kleine details. Ja, aandacht voor de details maakt het vaak lekkerder, maar dat wisten we toch al? Goede spullen, mooi snijden en zorgvuldig garen, het is allemaal geen rocket science.

– 0 –

Ik maak vandaag weer eens een ouderwetse pan runderbouillon. Dat is voor de voorraad in de vriezer. Ik maak hem van ossenstaart, dat was in de aanbieding. Verder is het allemaal erg klassiek.

2015-01-22

  • 1.2 kg ossenstaart
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 4 sjalotjes
  • 1 tomaat
  • 6 kruidnagelen, 3 blaadjes laurier, takjes tijm
  • bos peterselie
  • 2,5 liter water

Zet op, breng zachtjes aan de kook en laat uren lang pruttelen. In het begin afschuimen.  Op het laatst af laten koelen en zeven.

– 0 –

Ik ben een beetje aan het twijfelen over de voortzetting van dit blog. Toen ik begon was ik een van de eersten, maar nu zijn er zo veel, ik heb het gevoel weinig meer toe te voegen. Misschien moet ik het onderwerp meer specialiseren, maar ik weet niet hoe. Iemand een idee?

  3 Responses to “Er gaat niets boven zelfgemaakte bouillon”

  1. Hallo Jan,

    Jouw blog is een uniek voor mij, want uit ieder stukje blijkt zorg en zorgvuldigheid. Ik geniet enorm van de aandacht voor het voedsel dat je maakt. Ik ben blij dat het niet de snelle hippe liflafjes zijn, maar gerechten met mooie vondsten op de markt, uitgezocht of toevallig gevonden om met aandacht en waardering onderdeel te zijn van een maaltijd.
    Ik lees graag over de markt in Leiden, waar ik inmiddels al jaren niet meer geweest ben, maar wat voor mij nog steeds een fijne herinnering is, ik geniet van de mijmering van een loopje door de stad en kan me verheugen op de smaak die ik me voor stel bij de gerechten. Zo als deze bouillon, die mag tijd kosten, smaak waarschijnlijk heerlijk en ik zit na te denken waar ik bij mijn nieuwe woonplaats in de buurt een goede slager kan vinden. Jouw blog is niet een van de velen, het is en mooi pleintje wat je alleen tegenkomt als je door het steegje om de hoek gaat. Misschien niet bijzonder voor iedereen, maar wel voor de mensen die van verscholen pleintjes houden…

  2. Niks ervan, Jan, niet stoppen! Gewoon doorgaan met dat wat je bezig houdt: lekker eten en koken. Met af en toe een kritische noot richting voedingsmiddelenindustrie en/of voedingstrends. Het houdt ons scherp. Je komt nooit moraliserend over en ik geniet nog steeds van je goed onderbouwde recepten en informatie.

  3. Jan,
    “Ik ben een beetje aan het twijfelen over de voortzetting van dit blog. Toen ik begon was ik een van de eersten, maar nu zijn er zo veel, ik heb het gevoel weinig meer toe te voegen. Misschien moet ik het onderwerp meer specialiseren, maar ik weet niet hoe. Iemand een idee?”

    Ja, ik heb een woest idee. Jij bent kok, wiskundige en je mengt je in het klimaatdebat. Drie formidabele ingrediënten, zit daar geen stoofpotje in? Ik denk intussen na en ben op afroep beschikbaar voor consult : )

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)