mei 052015
 

Vandaag:

2015-05-05

 

Asperges goed schillen, eerst van schillen bouillon trekken (25 minuten), dan asperges er 5 minuten in koken en 10 minuten met vuur uit na laten garen (deksel op de pan!). Laten uitlekken en even kleuren op de gril.

Aardappelen 12 minuten koken. Kleine tuinboontjes de laatste paar minuten met de aardappelen meekoken.  Afgieten, wat boter er over smelten. Peper en zout.

Parelhoen: ik had een hele gekocht, daar wat stukjes uit gesneden (voor een paar dagen): dit is een filet. Licht kruiden aan de buitenkant, met olie inwrijven en op de gril gaar laten worden. Regelmatig keren en met de vinger op gaarheid testen. Andere stukken zoals de boutjes moet je na de gril nog nagaren in de oven. Bij mij geeft 25 minuten op 180 graden een heerlijk gaar en nog sappig resultaat.

 

  One Response to “Asperges, tuinbonen en parelhoen”

 1. Ciao Maestro,
  ja asperges! Het seizoen daarvoor is hier al weer een tijdje achter de rug. De wilde, stekelige plant gedijt in de heuvels tussen struikgewas en onder loofbomen. Ze maakt april / mei nieuwe scheuten, ter dikte van een rietje en tot een halve meter hoog. De karakteristieke asperges smaak&aroma van de ongecultiveerde plant is dermate *geconcentreerd* dat een handvol toppen (10 / 15 cm) volstaat om een pastaschotel voor 4 eters ermee te aromatiseren. Ik vind ze zelf rauw-van-de-struik-gesnoept het lekkerst maar ook in de keuken is het onweerstaanbaar. Hier het absolute basis recept:

  – de toppen zachtjes fruiten in een plens olijfolie die eerst even met een gekneusde knoflook-teen in de warme pan is gearomatiseerd. Geen zout in de pan.
  – intussen penne rigate voor 4 p. koken. Beetje zout in de ketel.
  – de gegaarde pasta afgieten en toevoegen aan de fruitende asperges.
  – temperatuur fors omhoog en omspatelen.

  Wilde asperges is in NL waarschijnlijk niet te krijgen. Misschien is het effect te bereiken door bouillon van beschikbare asperges-schillen te gebruiken als kookwater voor de pasta en de asperges zelf te fruiten i.p.v. te koken.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)