jan 262014
 

Ik probeerde een gerechtje uit. Het is leuk, het is lekker, maar niet zo geschikt voor een groot gezelschap. Al is het niet zo moeilijk, de timing is lastig voor veel personen als je alles goed warm wilt opdienen.

Neem een mooi stukje witvis zonder vel, lekker dik, van ongeveer 160 gram. Ik gebruikte een dunnere filet van zeebaars, maar legde die dubbel. Maak dan een mengsel van gemalen amandelen, peterselie en een beetje p/z en boter, en rol dat dun uit tussen twee velletjes cellofaan. Vijf minuten in de vriezer en het is snijdbaar. Leg bovenop elke filet een op maat gesneden dekje. Leg alle stukken op een vel bakpapier op een ovenplaat. Dit gaat vlak voor het opdienen 10 minuten midden in een voorverwarmde oven op de hoogste grilstand (3). 

Maak een groentegarnituur – ik gebruikte paddenstoelen, gebakken met een sjalotje. Als hoofdgerecht kun je denken aan een puree van wortelpeterselie met wat haricots verts.

Maak verder een klassieke beurre blanc met dragon.

  • 1 dl witte wijn-azijn
  • 2 dl witte wijn
  • 1-1,5 sjalotje fijn gesnipperd
  • 100 ml room
  • 200 gr boter, koud, blokjes
  • p/z
  • blaadjes dragon van ruim 10 takjes, fijn gehakt.

Kook de azijn en wijn in met de sjalotjes tot 1/4. Doe dit zachtjes, zodat de smaak van de sjalot goed meekomt. Zeef en druk het vocht uit de sjalotje. Warm de pan weer goed op, niet te snel, voeg er de room bij, en breng even aan de kook. Dragon er bij. Dan van het vuur af de koude boter door het roommengsel kloppen tot de saus mooi glanzend is. Dit kun je enige tijd bewaren in een thermoskan of au bain marie. Maar als je het te warm maakt gaat het schiften, dus voorzichtig. Peper en zout alleen als de rest het vraagt, nodig is het niet.

Opdienen op een voorverwarmd bord. Sprenkel wat saus over en naast de groentes en de vis.

Het is heel lekker – maar er ontbreekt volgens mij nog iets aan het korstje – een extra smaak. Iemand een idee?

  One Response to “Vis met een krokant korstje en dragon beurre blanc”

  1. Misschien een ziertje knoflook en/of een ansjovisfiletje bij het korstmengsel? Of voor een andere keer: wat zeste van citroen of sinaasappel!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)