jun 092014
 

Zaterdag was ik al vroeg klaarwakker – daarom was ik al voor negenen op de markt. Als je vroeg bent is er vaak nog iets bijzonders te vinden: nu waren er kleinere Oosterscheldekreeften voor relatief weinig geld. Er waren ook scheermesjes die ik niet echt kon laten liggen.

2014-06-09b

Ik wilde ze eigenlijk op de Cobb leggen, maar om die maar een paar minuten te gebruiken was bij nader inzien een beetje zonde van de brandstoif. Dus pakte ik de grilplaat.

Kreeft:  twee minuten korter dan de gewone kooktijd (van een minuut per ons). Dan schoongemaakt, en de stukken kort op de grilplaat.

Scheermessen: koken in ruim kokend water tot ze open gaan. Dat is vrijwel onmiddellijk, dus alert blijven. Bij scheermessen moeten alle kooktijden kort zijn, anders worden ze taai. Direct uit het kokend water halen en in een vergiet laten uitlekken. Paar schelpen voor de decoratie bewaren, de rest mag weg. Een uurtje marineren in een gekruide olie, bijvoorbeeld basilicum- of peperolie. Dan kort grillen op een heel hete plaat. Opdienen in stukjes op de schelpen en door de risotto.

Voor de risotto gebruikte ik een eerder zelf gemaakte groenten-visbouillon. Die tegen de kook aan brengen in een apart pannetje. In een pan met dikke bodem even lenteuitje smoren, wat knoflook, rijst even meebakken en dan afblussen met een glaasje witte wijn.  Koken in de bouillon. Eerst de rijst net onder zetten,  als dat is ingedampt nieuwe bouillon er bij, etc. Zo nu en dan roeren en halverwege ook de verse doperwtjes er bij. De kooktijd is 16-18 minuten, dan moet het meeste vocht zijn opgenomen. Op het laatst een eetlepel crème fraîche er door roeren.

Dat was smullen! Voldoende voor twee personen, dus er is nog over voor een lekker lunch vandaag.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)