feb 162014
 

Het is leuk om een lekker recept steeds verder proberen te verbeteren.  Zo is mijn quiche langzaam geëvolueerd van een standaard recept uit een al lang weggegooid tijdschrift naar een heel eigen poging de essentie van het recept te pakken te krijgen. Omdat het vandaag zo buitengemeen lekker was, deel ik het recept hier even – ook om het zelf niet te vergeten.

Het deeg maakte ik van:

  • 150 gram bloem
  • 80 gram koude boter in kleine blokjes
  • 1 losgeklopt middelgroot ei
  • 1 snufje zout
  • 2 eetlepels sinaasappelsap (vers geperst)
  • nog wat losse bloem en extra boter voor de quichevorm.

De quichevorm is een hoge (anti-aanbak) vorm van 20 cm doorsnede

Het sinaasappelsap was een idee van Jeannette, om het deeg wat minder zwaar te maken. Dat blijkt goed te werken, maar het is slechts licht te proeven – misschien mag het nog wat meer zijn de volgende keer. De twee lepels vocht veranderen de substantie van het deeg aanzienlijk. Het voelde veel luchtiger dan anders en plezieriger om mee te werken.

Maak het deeg door de bloem en de boter door elkaar te mengen. Je kruimelt steeds de stukjes boter in de bloem tot er een heel fijnkorrelig mengsel ontstaat. Roer er dan het zout, het ei en het sap door. Eventueel wat extra bloem als het te nat is. Door elkaar kneden tot het elastisch is. Een uurtje bewaren in de koelkast. Dan de vorm beboteren, deeg uitrollen en in de vorm leggen en aanduwen. De randjes precies op maat afsnijden met de deegroller.

De vulling:

  • 120 gram beenham in kleine stukjes
  • 200 gram zelf gemalen gruyere
  • 200 gram Franse crème fraîche (van de Leidse markt)
  • 3 eieren

Klop de eieren door de crème fraîche (deze is soepel genoeg – maar minder goede kun je beter eerst even warm maken). Leg de helft van de ham en de kaas op de bodem. Giet daar de helft van het eiermengsel over. Dan de andere helft van de ham, en de kaas en de rest van het eiermengsel.

De oven staat op hete lucht: 180 graden. De taart gaat eerst 35 minuten in de oven. Dan leg ik een dubbel gevouwen vel aluminium folie over de bovenkant, en bak nog 20 minuten door op 160 graden.

De binnenkant bleef fantastisch smeuïg. Ik geloof niet dat hij ooit zo lekker is geweest.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)