jul 212014
 

Zelf ijs maken, het moe(s)t er toch eens van komen. Maar ik heb geen ijsmachine. Zonder kan ook. Op diverse blogs had ik het al eens gezien, zoals hier en vooral hier met wel 7 verschillende manieren om het zonder machine te maken. Sommige best ingewikkeld, maar er is één heel makkelijke: uit een pakje.

Dit weekend stond het dan eindelijk ook bij de locale supermarkt: Van Gilse Toverijs.  Het is een poeder (200 gr) dat je door 350 ml melk moet mengen, eigen smaken toevoegen en na een paar minuten opkloppen 5-8 uur in de vriezer zet. Geen ijskristallen (klopt) en zo lekker als roomijs (weet ik nog niet). Maar het kwam natuurlijk wel mooi uit op een hete zomerse dag, een paar scheppen lekker chocoladeijs. 2014-07-21a

Wat indrukken. In de eerste plaats de prijs (€ 1.99). Erg goedkoop is dat niet: voor de prijs van een pak “Toverijs” plus de melk plus de eigen extra’s heb je ook een even grote bak ijs van de supermarkt zelf. Dan de smaak: het is mij iets te zoet. Maar in combinatie met fruit en andere lekkernijen zoals Milouda’s cake valt dat niet meer op en is het juist lekker. “Kaal” leek het toch ook een beetje of ik bevroren chocolademelk zat te proeven, een gevoel dat ik overigens wel vaker heb bij chocoladeijs.  Het voordeel is natuurlijk dat je de meest wilde smaakcombinaties zelf kunt maken en er geen chemische maar echte smaakmakers in gaan. Dus een oordeel of het echt naar roomijs kan smaken moet nog even wachten op verdere testen.

Mijn recept: 

  • 1 pak Toverijs
  • 350 ml volle melk
  • 50 ml room
  • 50 gr zelf gemaakte “pure” chocolade genache (die je normaal gesproken als taart decoratie gebruikt), even vloeibaar gemaakt door hem op te warmen.

In een mengkom met de mixer eerst poeder plus melk en room een minuut zacht mengen, dan wat harder draaien en ook de chocolade toevoegen. Dat 3-5 minuten volhouden. In een afsluitbare bak gieten en minstens 5-8 uur in de vriezer.

PS heb ook de cake van Milouda nog een keer geprobeerd, met boter ipv olie. Qua smaak had ik het meteen te pakken, maar structuur en vochtigheid kunnen nog beter.

 Tagged with:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)