feb 182013
 

Een vissoep wilde ik maken, zowel voor de voorraad als voor zondagavond. Maar ik werd danig  afgeleid door het maken van het werkstuk dat ik maandagochtend voor mijn cursus moest inleveren. De zaterdagavond begonnen vissoep was nog steeds een doodgewone zelf gemaakte bouillon.  Wel een lekkere bouillon, maar zeker niet in het stadium van perfectie: er ontbrak nog van alles aan: pit, kleur, geurigheid.  Het was meer een vis-groentebouillon. Ik besloot met de bouillon eerst iets anders te maken, en het werd Risi e Bisi (rijst met doperwten) en een half kreeftje. Die kreeft had ik zaterdag gelukkig ook al klaar gemaakt (voor de soep).

Simpel een sjalotje snipperen en fruiten, dan even wat risotto-rijst meefruiten, afblussen, en onder zo nu en dan roeren laten koken in wat bouillon. Steeds een soep-opscheplepeltje er bij, roeren, wachten tot het bijna verdampt is, en dan weer een soeplepel er bij. Zo’n 10 minuten later is het meeste vocht opgenomen, dan nog een keer vocht er bij en de overige ingrediënten. Ik deed er nog dille, wat garnalen en mosselen en fijn gesneden bosui door. En de doperwten natuurlijk, die al gekookt waren. Even proeven of er nog wat zout of peper in moet. En dan, niet vergeten: een eetlepel goede creme fraiche er door roeren (per persoon)!

De halve kreeft even op een heel hete pan met een vleugje olie opgewarmd.

Smullen! Maandag (vandaag) maak ik dan de soep wel af.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)