apr 302013
 

Ik wil wedden dat Alex vanavond niet zo’n lekker soepje krijgt als ik zondag voor mijzelf maakte. Het is natuurlijk ook behoorlijk decadent, een heel kreeftje en 5 echte verse Hollandse ¬†asperges voor twee bordjes soep, maar you only live once, zelfs zonder kroon. Voor twee borden:

  • een klein kreeftje van 550 gram, 5 minuten gekookt in een mengsel van court bouillon en garnalen/kreeftbouillon
  • 5 asperges, goed schoon gemaakt en in de oven gegaard (komt binnenkort aan de beurt)
  • peterselie
  • lente-uitjes
  • room en wat van de bouillon waar de kreeft in heeft gekookt.

Ik heb in de vriezer een hoeveelheid bouillon die ik steeds gebruik om kreeft in te koken. Begonnen als een echte groente-bouillon heeft die natuurlijk langzamerhand de smaak van diverse kreeften er bij gekregen, en laatst heb ik er ook een restje garnalenbouillon bij gekieperd. Om het te verdunnen maak ik dan weer verse groentebouillon er bij. Over de loop van de maanden is zo een zeer rijke en smakelijke bouillon ontstaan, waarvan nu best een aantal soeplepels op het bord terecht mogen komen. Zout en peper zijn zelfs niet nodig.

De kreeft ging zaterdag de pan al in. Als hij of zij een beetje is afgekoeld: schoonmaken en in folie verpakt bewaren in de koelkast tot de volgende dag. Vier soep-opscheplepels bouillon overdoen in een kleinere pan, dat aan de kook brengen. Een scheutje room er door en goed doorroeren. Zorg dat het niet opnieuw echt kookt, want dan gaat het heel snel over de rand!

Snipper de peterselie en snijd wat lente-ui. Wok de in stukken gegaarde asperge even. Verdeel over twee borden en doe daar een halve kreeft per bord bij.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)