mrt 142013
 

Niet geheel ten onrechte besteedt Delia Smith in haar klassiekers uitgebreid aandacht aan het koken of bakken van een eitje. Het maken van een goed geslaagd ei is geen kunst, maar vraagt wel kennis van een paar techniekjes.

1. Het ideale roerei

Een anti-kleef koekenpan goed warm laten worden, dan zachter zetten en er een klontje boter in smelten. Er een ei in breken en met een houten spatel door elkaar roeren. Blijven roeren en al als het nog niet helemaal gestold is, van het voer afhalen en na laten garen. Zo is het ideaal. Zacht en heerlijk.

2. Kwartel-ei pocheren

Misschien werkt dit ook voor een gewoon ei, dat moet ik nog eens proberen. Breng in een metalen koekenpan een laagje water tegen de kook aan. Dan zachter zetten, het mag niet koken. Leg een kookringetje in de pan en breek daar een eitje in. Laat even stollen en snijd dan het eitje voorzichtig los van de ring. Het voordeel van deze methode is dat het garen heel langzaam gaat, op de juiste temperatuur stolt zelfs alleen het wit maar niet de dooier.

3. Ei uit het potje. 

Dit heb ik al eens eerder gemaakt: in een ingevet potje een ei breken en wat crème fraîche er overheen. Koken au bain marie geeft het beste resultaat. Heerlijk hapje voor bij de lunch (of ontbijt).  Zie hier.

4. Valentijns omeletje

Een maand na Valentijnsdag kan het nog steeds.  Je  maakt een Japans omeletje, en maakt daar hartjes van. Zie hier.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)