aug 182013
 

Voor de prijs van een drankje op een goed terras koop je tegenwoordig bij de marktpoelier een wilde duif. Ze lagen zaterdag uitnodigend op mij te wachten. De meeste recepten met duif die ik heb komen uit het Midden Oosten, zoals uit het Arabische kookboek van Janny de Moor of De Joodse Keuken van Claudia Roden. Maar zij stoven het dier in zijn geheel, en dat vind ik zonde van het heerlijke malse borstvlees.

 

Pak je scherpste mes en slijp het nog een keer goed. Snij dan met zorg de filets van het borstbeen. Ze zijn maar klein, dus laat niets verloren gaan. De filets gaan goed verpakt nog even een uurtje in de koelkast. De rest, met afsnijdsels, gaan we stoven, zodat we straks ook een saus hebben waarmee we het opdienen..

  • 2 eetlepels ghee (geklaarde boter)
  • snufje tijm en zout
  • 100 gr witte ui
  • 100 gr verse schoongemaakte bospeen
  • 1,5 dl witte wijn en evt. wat water

Bak de resten duif aan in de ghee. Bak op het laatst even de ui mee, blus dan met de wijn en doe de rest van de ingrediënten er bij. Deksel op de pot en een uur stoven. Controleer tussentijds of er wat vocht bij moet. Na het stoven het vlees er even uit halen. Pureer de inhoud van de pan met de staafmixer. Knip de pootjes van het karkas en leg die terug, als er verder nog wat vlees aan het karkas zit haal je dat er af en meng  je het door de saus.

  • 1 eetlepel za’atar (kruidenmengsel uit het Midden Oosten, zie hier).

Na het opwarmen er een eetlepel za’atar over strooien.

De filetjes bak je in een vrijwel droge non stick pan of op de platte gril. Ze worden snel bruin aan de buitenkant, dus let op. Daarna gaan ze 5 minuten in de oven op 200 graden. Ze zijn dan precies goed, tikje rosé.

Het lukte gelukkig uitstekend, ik kan het nog! Er bij gebakken aardappelen en gebakken artisjokken. Heerlijk (maar wel veel werk – en één duifje  is eigenlijk te weinig voor een hoofdgerecht).

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)