jul 032013
 

Gisteren gingen we even lunchen na een bezoek aan de tentoonstelling in het Frans Hals Museum. Hoewel het zaakje op Iens uitbundig was geprezen om de kwaliteit van de hartige en de zoete high tea, viel het ons in ieder geval tegen. Een salade zonder enige fantasie, en een punt van een quiche die meer op een pie leek met zijn deegdekseltje er boven op en bovendien leed aan het beginnersprobleem van een veel te natte bodem. En een losse, onsamenhangende vulling: zowel de Lorraine als de groentequiche.

Als dat gebeurt, hebben we er natuurlijk al snel spijt van dat we onze lunch niet zelf gemaakt hebben. Met hulp van deze site zijn niet alleen veel fantasie-vollere recepten – wat zeg ik, een hele fantastische kaart – te maken, maar sinds een paar jaar komen er ook echt geen quiches met zompige bodems meer uit mijn oven.

Mr. Ooijers Lunch Kaart

Zo ontstond het idee om een eigen kaart samen te stellen. Deze zal in ieder geval de komende weken dit recept voor Salade van verse kapucijners en geitenkaas gaan bevatten. Ik publiceerde het een paar keer in juni 2009. Het is nog steeds geliefd en vandaag waren de verse kapucijners er weer voor het eerst dit seizoen. Dit is dus smullen!

  • Vinaigrette : meng 4 el olijfolie, 2 el balsamico-azijn, met wat honingmosterd en precies één drupje tobasco (*)
  • Salade: meng snijbiet, rucola en een eikenbladsla of iets dergelijks.
  • Kapucijners: dop 7,5 ons, je houdt 330 gram over. Smoor deze 4-5 minuten in echte boter. Zet opzij.
  • Spekjes: gebruik 1,5 ons fijn gesneden pancetta. Bak die krokant in een droge pan in een paar porties. Bij de laatste portie bak je een fijn gesneden teen knoflook en 2 rode uien in halve ringen mee. Meng door elkaar.
  • Geitenkaas: een niet te pittige geitenkaas maar mag met een klein korstje.
  • Opmaken: leg de sla op 2 borden. Besprenkel met de helft van de vinaigrette.Leg daarop de lauw-warme erwtjes, en daarop het mengsel van ui en spek. Besprenkel met de rest van de vinaigrette. Leg er per bord 4-5 stukjes geitenkaas op. En doe er wat gesnipperde verse kruiden over, zoals peterselie, bieslook of kervel.

(*) Tegenwoordig heb ik een flesje van Jeannette’s vinaigrette klaar staan. Dat is een zelfgemaakt mengsel van gewone olie en azijn, met wat honing en flink wat fijn gesnipperde bosui.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)