jan 132013
 

Behalve de visterrine van 30 december die ik nu een paar keer heb geprobeerd, heb ik ook geëxperimenteerd met quiches en een variant van de gebruikelijke basisvulling van room en eieren. Daaruit resulteerde een (voor mij) min-of-meer ideale basis voor de vulling van diverse quiches die ik om te beginnen toepaste op een asperge-quiche. Het maken is een beetje tricky, omdat ik een vrij dikke quiche maakte en de vulling wel moet garen zonder dat de buitenkant verbrandt. Je moet vrij snel de bovenkant afdekken met aluminiumfolie, want deze vulling wordt ook nog sneller bruin. Het is een beetje zoeken naar de juiste duur (langer dan gewoon) en temperatuur (lager).

De vulling bestaat uit ricotta + mascarpone + room. Ik zoek nog naar de juiste verhoudingen. De laatste keer was het 125 gr ricotta, 100 gram mascarpone en 75 gr room, dus 5:4:3, maar daarvoor meer ricotta en minder mascarpone.. Meng dit goed door elkaar en per 100 gram van dit roommengsel gebruikte ik 1 ei: 3 eieren dus. Voor het omhulsel gebruik ik bladerdeeg van AH op een rol – meestal gaat dat goed, maar vandaag had ik een rol die veel te lang bij AH buiten de koeling had gelegen en waardoor het deeg steeds scheurde. Die kon ik weggooien. Deze is met reserve-deeg uit de vriezer gemaakt.

Door deze “betere” vulling rasp ik er nog de schil van een (bio) citroen. Ik gebruik 300-500 gram voorgekookte (5 minuten) groene asperges. Dan zijn er twee varianten:

  1. met een ons uitgebakken spekjes en een ons fijn gesneden goede ham
  2. met 50 gr geraspte gruyere, peper en zout en fijngesneden bosuitjes door het mengsel

De eerste versie maakte ik donderdagavond en die was werkelijk buitengewoon. De tweede maakte ik zaterdagavond en die was ook heel bijzonder (zie de foto). Hij is prima van smaak, prachtig zacht en romig, maar het geheel had wel wat steviger gemogen van mij.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)