sep 272012
 

Ik zocht een recept voor mosselen met saffraan en amandelen. Pepijn Schmeink van De Eendracht in Rotterdam schijnt zoiets te maken, maar die heeft een houtoven en dat kookt toch echt heel anders dan gewone spullen. Een houtoven kan wel 400 graden heet worden, lijkt me spectaculair als je daar de mosselen in gaart.

Maar er was niets interessants te vinden. Wat ik zelf verzon kwam dicht in de buurt van de klassieker Mouclade Charantaise. De koriander en komijn hebben plaats gemaakt voor amandelen.

  • 1 kilo mosselen
  • boter
  • ui
  • tomaat
  • knoflook
  • 1 groene peper
  • 2 limoenen (in parten)

Smelt de boter, bak de ui en knoflook aan. Voeg de grof gehakte tomaat en peper toe. Laat de smaken in de boter trekken. Roer zo nu en dan.

Maak de mosselen schoon. Gooi ze met de limoen in de pan, hussel een paar keer door elkaar tot de mosselen gaar zijn. Laat uitlekken in een vergiet maar vang het vocht op. Leg halve schelpen met een mossel er in op een rond bord.

  • 100 g boter,
  • 1 el bloem
  • flinke pluk saffraan (voorgeweekt in 1 el kokend water) = 2 pakjes van AH
  • half tot heel groen pepertje schoongemaakt en zo fijn mogelijk gesneden
  • 1 eierdooier
  • 125 gr crème fraîche
  • 1 el gehakte peterselie
  • 30 gram amandelsnippers

Maak een roux van boter en bloem. Meng met wat van het kookvocht (een lepel of 4). Proeven, en als het niet stevig genoeg smaakt: meer vocht er bij en verder laten inkoken. Zorg dat het voldoende is afgekoeld om de dooier niet te laten stollen. Voeg saffraan, pepertjedooier en de room toe. Roeren tot een gladde pap, dan de peterselie en 15 gr amandelen er door heen. Dit gaat over de mosselen. Strooi er daarna de rest van de amandelen overheen. Even zes minuten onder de hete grill tot de saus gestold is. Direct opdienen met stokbrood.

  One Response to “Woensdag: mosselen met saffraan en amandelen”

  1. Hallo Jan,
    Vanavond gedineerd met jou mosselen met saffraan en amandelschijfsel, met een zoete salade en vers brood uit de oven en als toetje een iets slankere variant van je chocolademousse met aardbeien ( geen lambada’s te krijgen momenteel..).
    Mijn dank voor je voortreffelijke recepten!
    Bij je recept van de mosselen begreep ik niet helemaal wat ik met het eerste mengsel met de tomaat/ui en knoflook moest doen, teruggebladerd naar je mouclade en er maar een roux van gemaakt idd met saffraan etc.Een heerlijk diprecept ..
    Misschien lukt het nog om vanavond iets te sporten…
    Hartelijks Suze

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)