feb 162012
 

Gisteren was de salade van bietjes zo machtig dat de geplande tweede gang van een gestoomd stukje vis in de koelkast kon blijven. Daarom verwerkte  ik die vandaag in een vissoep, die heel erg lijkt op de eerder gepubliceerde soep van rode poon. Er ging dit keer  in totaal ongeveer 8 ons visfilet in (van tarbot en kabeljauw), twee inktvisjes en een kilo mosselen.

Deze pijlstaartinktvissen zijn makkelijk schoon te maken als je eenmaal weet hoe het moet. Het is alleen een glibberig werkje. Trek de kop er af, dan komt er al een deel van de inhoud van het zakje mee. Stroop het vel en de vinnen van de buitenkant van de achterkant, haal het baleintje er uit. Bij kleine inktvissen kun je nu makkelijk deze puntzak binnenstebuiten keren en schoonmaken. Goed afspoelen en in ringen snijden. Bij deze grotere sneed ik het gewoon open, maakte schoon en sneed in reepjes. Dan de kop.

De voorste tentakeltjes zijn heerlijk, ook om te frituren, maar het stuk van de kop daarachter wordt zelden gegeten. Ook zit daar het inktzakje in. Als je weet waar die zit kun je die inkt opvangen om er bijv. rijst of pasta mee kleuren. De eerste keer kun het best eerst vlak achter de kop een snee maken om te zien of je de inkt kunt vinden. Op den duur weet je het zo te vinden.

En ach, ze kosten ook niet veel, dus oefenen maar. Verder moet inktvis heel kort garen. Ik deed de reepjes een paar minuten voor opdienen pas bij de soep.

De bouillon bestaat verder uit 1,2 liter zelf gemaakte visbouillon en 0,3 liter zelf gemaakte tomatensaus. Ui, knoflook en het wit van twee preien fruiten in olijfolie tot de prei zacht is. Dan de bouillon er bij, en blokjes van vier aardappels. Kruiden met saffraan en gekruimelde gedroogde peper als je dat lekker vindt. Dit moet 20 minuten koken.

Stoom ondertussen in een andere pan de mosselen. Voeg tien minuten voor tijd de nog ongekookte vis toe, houd alles net aan de kook. Na weer 10 minuten gaan de mosselen (inmiddels van de schelp ontdaan) en de inktvis er bij. Warm weer even op en kijk dan of het zout genoeg is.

Klaar! Genoeg voor 3 á 4 porties als hoofdmaaltijd (met wat stokbrood).

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)