nov 042012
 

En toen waren er, zo maar bij Kruts, voor het eerst sinds een paar jaar weer verse zilveruitjes op de markt. Dat was tien dagen geleden. Al die tijd lagen ze in de koeling te wachten op een passend recept. Tot vandaag.

De hachee maakte ik geheel volgens het recept van Janneke Vreugdenhil voor NRCnext. De bietjes-stamppot is naar een recept van Jeannette. 

  • 750 gram eigenheimers of andere bloemige aardappel
  • 500 gram gekookte bietjes
  • spekjes en sjalot, boter
  • 1 appel
  • 3 kruidnagels, evt laurier
  • 1 el suiker en 1 el azijn
  • evt. zout en peper

Kook aardappelen (niet in de schil) 15 minuten. Rasp de gekookte bietjes en de appel grof. Voeg de bietjes, appel,  kruiden, suiker en azijn toe en kook nog tien minuten. Bak ondertussen wat spekjes en snippers sjalot.

Giet af, maar bewaar het kookvocht. Verwijder kruidnagel en laurier. Maak een grove stamppot, voeg eventueel wat kookvocht toe voor de smeuigheid.  Meng er de spekjes en sjalot door. Dien warm op.

De zilveruitjes:

  • 500 gr verse zilveruitjes (schoongemaakt)
  • 1 limoen (rasp en sap)
  • 2 à 3 steranijs en 1 kaneelstok gekneusd
  • 1 el poedersuiker
  • glaasje rode wijn en water
  • optie: lik tomatenpuree

Zilveruitjes schoonmaken is even werk. Blancheer ze eerst een halve minuut in kokend water, dan gaat het makkelijker. Bovendien is dan de ergste uien-lucht weg, je krijgt geen tranende ogen meer. Meng met de kruiden, limoen, suiker en wijn. Wil je een rodere kleur, doe er dan een flinke lik tomatenpuree bij. Giet er water bij tot het net onder staat. Kook 25 minuten, giet dan af en laat evt. afkoelen.

Alles was heerlijk!

P.S. omdat de hachee ook al  kruidnagel, laurier en zoetzuur bevat, heb ik die deze keer weggelaten uit het stamppotje. Maar met iets anders erbij hoort het er wel in!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)