mrt 152012
 

Als je zwaardvis, tonijn, en menig andere vis marineert, dan loop je de kans dat de vis al tijdens het marineren gaart. Ik weet niet precies wat er voor zorgt, maar een vis die je een paar uur in een zure oplossing legt wordt gaar. Daarom moet je oppassen bij marinades. Deze vis werd na een uurtje marineren al duidelijk zachter. Het heeft mooi de smaken opgenomen, maar daarna heb ik hem dan ook snel gegrild.  De noodzaak van een en ander moet ik eens een keer proefondervindelijk vaststellen, maar voor € 2,50 per ons was het dit keer niet de gelegenheid.

De marinade:

  • sesamolie
  • neutrale olie
  • sjalot
  • rode peper
  • gember
  • knoflook
  • lichte sojasaus
  • 250 gra zwaardvis
Neem van alles niet een beetje maar een duidelijke portie. Dus een paar rode pepers, een flink stuk gember en knoflook. Maak schoon, hak klein en fruit gember, sjalot, knoflook en rode peper zachtjes in een beetje olie tot ze zacht zijn. Giet in een kom en doe er 2 tl sesamolie bij en 1 flinke el sojasaus. Snijd de zwaardvis in dikke blokjes en laat een uur marineren.
Maak ondertussen een garnituur van komkommer, bosui en munt. Maak een vinaigrette van sushi azijn en neutrale olie.
Meng de vis nog een paar keer goed door de marinade, en doe ze dan op sate-stokjes. Op een heel hoge grill aanbraden, dat gaat echt heel snel. Vis wat rode pepertjes uit de marinade en serveer die mee (die hebben al een flink deel van hun hitte afgegeven).
Ik had dit ooit eens voor mijzelf gemaakt, dus dit was een verrassing voor S. Sateh van zwaardvis.

  One Response to “Spiesjes van zwaardvis”

  1. Jan, zoek eens op ceviche. Dat is een Zuid-Amerikaans gerecht (afkomstig van de Inca’s) bereid door rauwe vis te marineren. Het citroenzuur “kookt” als het ware de vis, d.w.z. verandert de textuur en doodt de bacteriën (zij het niet zo goed als verhitting). Loes

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)