dec 062012
 

Erbetta? Erbe, erba, erbette, zelfs ebrette kom ik tegen. Een Italiaanse groente, volgens de groenteboer ergens tussen snijbiet en spinazie in, maar ik proef toch echt een bittertje dat eerder in de richting van kool of andijvie wijst. Bij de Lindenhoff heet het gewoon een kleine snijbiet. Het is in ieder geval heel lekker.

Ik maakte er rolletjes met kabeljauw van, veranderde toen van gedachten en stopte de rolletjes in een kleine quiche.

  • 4 velletjes bladerdeeg uit de vriezer
  • wat boter
  • 1 ons zalm
  • 1 ons staartjes van langoustines
  • 2 ruime tl crème fraîche
  • viskruiden
  • zout, peper
  • 3 eieren
  • scheutje room
  • 3 ons kablejauw in repen
  • 10 blaadjes van de erbetta.

Meng zalm, staartjes van lagoustines en viskruiden met de crème fraîche. Draai fijn in de keukenmachine. Beboter een platte vierkante taartvorm, rol 4 plakjes bladerdeeg uit en vul daarmee de vorm. Smeer de bodem van het deeg in met het zalm mengsel, en beetje z/p er over. Leg hierop de in de erbetta gerolde stukjes kabeljauw. Klop de eieren los en doe er wat room door. Schenk dit voorzichtig in de holtes tussen de rolletjes. Doe 20 minuten in de oven op 220 graden, daarna nog 25 op 180.

  2 Responses to “Quiche: vis met erbetta”

  1. Is dit wat Italianen Zwarte kool noemen; cavolo nero? Koop ik af en toe en Luxemburg in de supermarkt. Vooral in deze tijd, wintergroente. Heel smakelijk, heeft vaag iets weg van onze boerenkool. Veelzijdig te gebruiken.

    • Nee, het is geen zwarte kool. Het is Warmoes of Snijbiet. De Latijnse naam daarvoor is Beta vulgaris var. cicla. Het is dus het zusje van o.a. suikerbiet, rode biet en voederbiet. In Engeland noemt men deze groente spinach beet of perpetual spinach.Er zijn een aantal rassen: de Goudgele Witribbige, Donkergroene Gekrulde Witribbige, Donkergroene Gladde Witribbige alle drie met witte bladstelen. Dan is er ook nog de Rhubarb Chard met rode bladstelen. Bright Lights geeft roze, rode, gele en oranje bladstelen. Het ras Lucullus gebruik je zowel voor de teelt van het jonge blad als voor de teelt van de bladribben.

Leave a Reply to ellen Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)