mrt 142012
 

Het is wereldwijde pi-dag. Spreek op z’n Amerikaans uit en je hebt “pie day” , en schrijf de datum op z’n Amerikaans als 3.14. Π,  het Griekse kleine lettertje p, dat is de omtrek van een cirkel met diameter 1. Het is één van de mooiste en meest mysterieuze constanten in de natuur (Π= 3,14159625….).

Daarom bakken wij (wiskundigen) soms op pi-dag een taart met Π er op. Ik maakte een echt overheerlijke pruimentaart naar een recept van Marjoleine de Vos uit de NRC. Wie wat vaker hier mijn taarten volgt, herkent het deeg dat ook in het bosbessen taartje gaat: gelijke verhoudingen suiker, zelfrijzend bakmeel, zachte boter, gemalen amandelen en dan nog een of twee eieren per 100 gram meel. De vulling is dit keer iets meer sophisticated en er moest een glazuurtje op voor pi.

Vulling:

  • 1 pond pruimen in 4 parten gedeeld zonder pit (uit Zuid-Afrika)
  • 50 g suiker
  • sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
  • vanillestokje (inhoud van een gespleten stokje)

Ingrediënten een half uur in een op 175 graden C. voorverwarmde oven in een schaaltje beetje laten inkoken.

Deeg:

  • 100 g gesmolten boter
  • 100 g suiker
  • 2 eieren
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 g amandelen, 50 g hazelnoten fijngemalen

Eroverheen:

  • 30 gr boter
  • blanke amandelen
  • 25 gr donkere basterdsuiker

Deeg maken terwijl de pruimen in de oven staan. Als je het heel luchtig wilt hebben splits je de eieren en klop je het eiwit eerst op. Echt nodig is het niet: het theelepeltje extra bakpoeder laat het ook nog flink rijzen.

Deeg koud laten worden in de koelkast. Springvorm van 24 cm doorsnede bekleden met bakpapier en invetten met boter. Als de pruimen uit de oven zijn deze even laten afkoelen tot je ze kunt hanteren. Door het sap roeren. Beslag over de bodem van de springvorm verdelen en goed glad en gelijk strijken. Duw de pruimen in het beslag. Giet het restje sap er over.

Zet een half uur in de oven op 175 graden. Maak ondertussen het toplaagje. Voor andere dagen dan pi-dag neem je lichte basterdsuiker en amandelschaafsel. Gooi dit in een pannetje, warm het op tot het goed smeert en smeer het dan over de top. Dan nog een half uurtje op 160 graden.

Resultaat: …wow ….watertandend…

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)