Ottolenghi heeft ook een recept voor Palestijnse kip. Ik maakte al een paar keer eerder iets dergelijks, maar dit is lekkerder. Toch zijn er een paar dingen in dit recept die me niet zinnen. Al is de smaak fantastisch, de kip wordt niet echt krokant en de citroen en ui worden te zwart.
Maak eerst een marinade:
- 4 el olie
- 1 rode ui in ringen
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 1 citroen in dunne plakken
- 1,5 tl piment
- 1 el kaneel
- 1 el sumak
- 2 el za’atar (recept zie hier)
- zout, zwarte peper
- kippenbouillon of water
Meng alles, behalve de bouillon, goed door elkaar. Gebruik alleen zout als er geen zout door de za’atar zit. In de uit Israël meegenomen za’atar zat nl. zout. Ruim zwarte peper uit de molen.
- 750 gram drumsticks
Meng de drumsticks met de marinade. Doe alles in een schaal waar het net in past. Overgiet dan met wat bouillon of water tot het half onder staat. Dit deed ik ‘s-ochtend, je moet het dus een uur of 8 marineren en een paar keer keren.
- ovenschaal
- 1 el za’atar
- olijfolie
- oven op 200 graden
Schep de stukken kip, ui en citroen uit de marinade en leg in een ovenschaal waar ze weer naast elkaar kunnen liggen. Besprenkel met wat olijfolie en strooi er 1 el za’atar over. Braad dit 40 minuten in de oven. Ik vond het daarna nog niet gaar geneoeg en gaf het nog 15 minuten, afgedekt met folie.
- 20 gr boter
- 50 gr pijnboompitten
- 4 el platte peterselie
Bak de pijnboompitten bruin in de boter (dat gaat snel, opletten). Laat uitlekken op keukenpapier. Haal de kip uit de oven en bestrooi met pijnboompitten en peterselie. Direct opdienen.
Klinkt ernstig lekker!, al zal ik eens even op moeten zoeken wat za’ atar is.
En in boter gebakken pijnpitjes vind ik ook al véél lekkerder dan die droog-geroosterde.
Zelf ben ik er een fan van om vlees/kip dat/die gemarineerd is en in de oven gaat eerst even uit te laten lekken en droog te deppen, en daarna een snel bruin korstje te geven in een pan, alvorens de boel in de oven te plaatsen. Wat mooi broodkruim of Panko erover de laatste 10-15 minuten (voordat er folie overheen gaat) wil ook wel eens helpen. Of misschien de boel eerst – afgedekt – min of meer stoven in de oven en de laatste 10 minuten onafgedekt onder de grill? Dan worden ui en citroen misschien ook niet te zwart?
Hoe dan ook, de smaken lijken me heerlijk. Ik ga het eens proberen, al staan er voorlopig nog wat andere uit-probeersels op m’n lijstje.
Groet,
sanne
Ik heb even een duidelijker linkje naar het recept van za’atar toegevoegd.
Dank voor dat linkje !
Ga ik maken.
Groet,
sanne
Je kunt kant-en-klare Za’atar kopen bij de Marokkaanse slagerij/groenten/broodzaak in de Eerste van der Helsstraat tussen eetcafe De Pilsvogel en de Albert Cuyp.
Za’atar is makkelijk zelf te maken, maar is ook op dit moment bij de Jumbo te koop!!
Leuk! Het echte za’atar kruid smaakt subtieler dan onze tijm. Ben benieuwd. Hebben ze ook losse sumak bij de Jumbo?