Kruidenmengsels zijn rond de Middellandse Zee en in het achterland zo gebruikelijk, dat er bijna geen beginnen aan is om ze allemaal te leren ontdekken. Vandaag maakte ik za’atar, dat vooral in Palestina populair is. Je kunt het op internet kopen, maar het is ook vrij eenvoudig zelf te maken. Het mengsel bestaat uit (gedroogde) tijm, sesam en sumak (een zoet-zuur kruid van gemalen besjes). Natuurlijk is de tijm daar anders dan hier, we maken dus alleen een benadering.
Voor de za’atar:
- een bosje verse tijm
- 50 gram sesamzaad
- 2 el sumak (dat koop je in de Turkse winkel)
- 1 citroen in fijne plakjes
- 2 uien in fijne ringen
- 3 tenen knoflook fijn gehakt
- p/z, olie
- 3 el za’atar
- 1 tl piment, 1 tl kaneel
- paar dl. water (of kippenbouillon)
Hak een krielkip in twee en marineer een paar uur tot een hele nacht in dit mengsel. Giet dan het vocht voorzichtig af, kwast de kip nog in met wat extra olie en braad samen met de overgebleven marinade minstens een uur in een hete oven (200 graden). Dien op met wat geroosterde pijnboompitten. Ik had er Franse doperwtjes met gesmoorde sla bij gemaakt en wat gebakken aardappelen. Het was héél lekker.
(Ja, alweer van Ottolenghi)
Ik kwam ‘langs’ uw blog, die volledig aansluit op een leuk event! Ik ben vrijwilliger bij een goed doel en wij organiseren in de maand mei de Microkrediet voor Moeders-dag. We vragen mensen om een leuk etentje, lekkere lunch of picnic in het park te organiseren voor vrienden of familie, en zo een microkrediet bij elkaar te koken, om een ondernemende vrouw in Azië te helpen. Wij geven al het gedoneerde geld aan microkredieten, en hebben dus geen ‘spreekwoordelijke’ strijkstok. Om die reden moeten we het qua promotie dan ook van het internet, en van ‘zegt het voort’ hebben.
U kunt hier meer informatie vinden over het evenement:
http://microkredietvoormoeders.org/nl/mvmdag12/mvmdag12.htm
Ik hoop het! Als u nog vragen heeft hoor ik het graag!
Groet!
Anne de Jong, namens Microkrediet voor Moeders