nov 012012
 

Soms probeer ik een tijd lang herhalingen van oude recepten en vind ik dat ik weinig nieuws te melden heb. Maar het experiment met de kiprolletjes van afgelopen zondag  en de geroosterde kip van gisteren wil ik toch wel even opschrijven.

Voor de rolletjes moet je een stukje kip heel plat slaan of -snijden. Een goed kipfilet kan wel in dunnere plakken worden gesneden, maar een ander stuk (zoals kipdij-filet) is veel minder makkelijk te snijden en moet je echt goed plat slaan. Ik experimenteerde met beide.

Rolletjes links:

  • dunne plakken kipfilet
  • plakje panchetta of ontbijtspek (aan de buitenkant)
  • 50 /50 mengsel van ricotta en geraspte gruyere (vulling)

Rolletjes rechts:

  • dunne plakken kipdijfilet
  • plakje seranoham (vulling)
  • stukje geitenkaas (vulling)

Zorgvuldig rolletjes maken, opbinden met keukentouw.

  • olijfolie
  • 3 el gevogeltefond
  • takje(s) rozemarijn.

Bak de rolletjes zachtjes aan in de olie, totdat de buitenkant mooi bruin is. Let op dat de gruyere snel smelt, zorg dat die zo veel mogelijk binnenin blijft. Leg daarna de rolletjes in een ovenschaal, leg er wat rozemarijn tussen en sprenkel er een paar eetlepels fond overheen. Dit gaat ongeveer 25 minuten in een hete-luchtoven op 180 graden.

Kipdijfilet is echt smakelijker dan de gewone filet, en goedkoper.  Met bot wordt het wel verkocht als “kipcarbonade”. Gisteren bakte ik die volgens een recept naar Ottolenghi: geroosterde  gemarineerde kip.

  • stukken kip
  • 5 el harissa (zie hier)
  • evt. zout
  • evt. extra olie

Wrijf de stukken kip in met de harissa en evt. wat extra zout. Beetje olie er over. Laat een aantal uren of de hele nacht marineren. Veeg ze de volgende ochtned een beetje schoon, gebruik evt. nog wat olie. Leg ze naast elkaar in de ovenschaal en bak 25 minuten op 220 graden in de oven. Zet de laatste 5 minuten onder de ovengrill.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)